Kültür Bakanlığının Kahramanmaraş’ta Musıki Araştırması

Geçtiğimiz hafta, Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mahir Ünal bey tarafından, bizzat görevlendirilen, Güzel sanatlar Genel Müdürü Dr. Murat Salim Tokaç uhdesindeki  bir musıki heyeti şehrimize geldi. Bakanlık mensubu bu kişiler Türk müziği alanında uzmanlaşmış çok değerli sanatçılarımızdır. İl Kültür Turizm müdürümüz Seydihan Küçükdağlı öncülüğünde şehrimizde hizmet veren musıki dernekleri ve oluşumları ayrı ayrı ziyaret ederek müzik çalışmalarına katıldılar, gözlemlerini raporlaştırarak bakanlığa sunacaklarını belirttiler.

Ziyaret edilen yerler arasında Kahramanmaraş Musıki Derneği’de vardı. Bilindiği üzere dernek ülkemizde 1970 li yıllarda Anadolu’da kurulan en eski musıki cemiyetleri arasındadır. Heyette bulunanlar arasında; Halk Dansları uzmanı Kemal Sekmen, Organizatör Semih Caner ve Türk Müziği Şef Sanatçısı Sayın Dr. Cumhur Koca ile Musıki derneğinde özel bir sohbet gerçekleştirdik. Sayın Cumhur Koca’ya Kahramanmaraş’a geliş amaçlarını şu şekilde açıkladı:

SANATÇI ŞEF DR.CUMHUR KOCA: BAKANIMIZ MAHİR ÜNAL BEYİN ÖZELTALİMATIYLA GELDİK 

“Öncelikle Sayın bakanımızın selam ve sevgilerini getirdik. Sayın bakanımız biliyorsunuz Kahramanmaraş’ın bir evladı, bu yörenin havası, suyu ile beslenmiş bir şahsiyet. Bakanlığa geldiği günden itibaren hızlıca bir çalışma süreci başlattı. Hepimizi koşturarak kendi alanlarımızla ilgili vazifeler verdi.

Sayın bakanımızın amacı şu: Kültürel konularda özellikle Türkiye’de atıl durumda, kıyıda köşede, sosyal ve kültürel ortamda zayıf kalmış, Kahramanmaraş’ında dahil olduğu 7 pilot ilimizde, kültürel ve sosyal hayatın canlandırılması ve halkın daha iyi sanat eserleriyle bir araya gelmesi konusunda bir çaba gösteriyorlar, talimatları bu yöndedir.

MUSIKİ OLUŞUMLARINA KATKI SAĞLANACAK

Bizlerde bu yönde bu illerde bir saha araştırması yapıyoruz, yani buralarda ne yapılıyor, nasıl bir kapasite var, bu kapasiteye biz bakanlık olarak nasıl bir katkıda bulunabiliriz. O ortamla alakalı olarak ileriye dönük olarak ta hayırlı şeylere nasıl vesile olabiliriz bu amaçla uğraşıları yerinde görelim istedik.

 

Bu gün Kahramanmaraş Musıki Derneği katılımcılarıyla beraberiz. Değerli şefimiz, hocamız, Bahaddin Bilginer’le birlikte çalışmamızı yaptık. Buraya gelmeden önce belediyenin Türk sanat müziği çalışmalarını izledik. Daha sonra Diyanet işlerinden gelen müezzin gençler vardı onları dinledik. Ayrıca Kahramanmaraş Mevlana Kültürünü ve Türk Tasavvuf musıkisini yaşatma derneğinde semazen yetiştirildiğini öğrendik, orayı da ziyaret edeceğiz. Gerekirse her yıl Konya’da olduğu gibi, bu oluşumların katkılarıyla, Kahramanmaraş’ta da Sema gösterileri tertiplenebilir. Dolayısı ile potansiyel hakkında şimdi bir fikir edinme sürecindeyiz.

İL MÜDÜRLÜĞÜ BÜNYESİNDE, TÜRK MÜZİĞİ TOPLULUĞU KURULACAK

Sonra bununla ilgili bir rapor yazacağız, bu raporu sayın bakanımıza sunacağız. Ümidimiz şu; Her şeyden önce burada özellikle koro anlamında, topluluk anlamında, halk müziği içeren, ya da Türk müziği topluluğu adı altında, tek bir çatı altında, özellikle İl Müdürlüğümüz bünyesinde kurulacak yeni bir toplulukla düzenli konserler yapmak istiyoruz. Bakanlık olarak buna nasıl bir katkımız olabilir. Nasıl bir kurumsal sürece desteğimiz olabilir,  bununla alakalı olarak ta o sürecin başlamasıyla ilgili araştırmalar yapılması temel amacımızdır.

Sayın bakanımızın talimatlar doğrultusunda ince ayrıntılara inerek değerlendirmeler yapıyoruz ve buradaki potansiyeli anlamaya çalışıyoruz. Güzel bir niyet var. Dileriz Cenabı Allah’ta nasip eder, iyi şeylere vesile olmuş oluruz”.

Kahramanmaraşlılar olarak, Sayın bakanımız Mahir Ünal beyin, musıki kültürümüzle ilgili böyle bir projeyi şehrimizde hayata geçirerek, bakanlıkça bu oluşumlara destek vermelerini çok önemsiyor, kendilerine teşekkür ederek çalışmalarında başarılar diliyoruz.    

Selam ve sevgilerle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Ali AVGIN Arşivi