“Mahir Ünal” ve Kentin Geleceği Üzerine

Ak Parti Grup Başkanvekili Sayın Mahir Ünal’ı Aksu TV’de meslektaşım Mesut Tuğrul’un hazırlayıp sunduğu programda izleme imkanı buldum.

Kahramanmaraş bölge de sosyal, tarihi ve stratejik öneme sahip kentlerden biridir. Tarihten bu yana böyle olmuştur. Kahramanmaraş’a sahip olan Anadolu’ya sahip olmuştur. Nitekim bu kentte geçmişte yapılan savaşlara, kentin sürekli el değiştirmesine baktığımızda bu sonuca kolayca ulaşabiliriz.

Böylesi tarihi derinliğe sahip kent, Mondros mütarekesi sonrasında önce İngilizlerin sonra da Fransızların işgal ve tecavüzüne uğramıştır. Anadolu da ilk bağımsızlık savaşını başlatan bu kent, kendine özgü yaşam biçimi ile de farkındalık oluşturur.

**

Bu girizgahtan sonra Sayın Ünal’ın anlattıklarına baktığımızda, kentin gelecek beş yılı ile birlikte yeni bir Kahramanmaraş’ın doğuşuna da tanıklık edeceğiz.

90 yıllık Cumhuriyet dönemi yatırımlarına baktığımızda Kahramanmaraş’ın adeta cezalı şehir olduğuna inanasımız geliyor. Devlette şehirler cezalandırılmış mı? Doğrusu onu da bilmiyorum. Tankların, tüfeklerin, uçakların cezalandırıldığı bir ülkede kentlerinde cezalandırılmış olabileceğine inanıyorum. Çünkü geçmişimizde şapka devrimine başkaldırımız vardır.

**

Devlet anlayışı ve yönetim biçimi neredeyse merhum Özal ile değişmeye başlamıştır.

Ak Parti iktidarının Türkiye genelinde günlük hayatının neredeyse bütün alanlarında yaptığı yatırımlar ortadadır. Bu Özal’dan başlayan bir değişim değil de nedir? Ancak bu değişimden Kahramanmaraş’ın çok fazla istifade ettiği söylenemez.

İşte burada Mahir Ünal faktörü öne çıkıyor. Kronik hal alan ulaştırma en önemli sorun haline gelmiş ve çözümü için büyük bir uğraş yapılıyor.

Nitekim Mahir Ünal bey konuşmasında; “2016 yılına kadar kentin bütün ulaşımı çözülecektir” diyerek son noktayı koyarken. Buna yeni havaalanı inşaatını da ilave etti.

Kahramanmaraş-Kayseri yolu, Göksun-Elbistan yolu, Kahramanmaraş-Adıyaman yolu, Kahramanmaraş-Gaziantep yolu, Kahramanmaraş-Adana yollarına baktığımızda sadece Kahramanmaraş-Kayseri yolunda standartı yüksek bir yol inşaatı devam ediyor. Diğer yollar bitmiştir. Trafiğe açıktır. Ancak sıcak asfaltı ile ilgili sorunlar vardır. Onlarda yakında çözülecektir.

**

Kahramanmaraş sağlık alanında Türkiye ortalamasını yakalamıştır. 1000 kişiye düşen yatak, doktor, hemşire oranlamasında iyi durumdayız.

Eğitim ve derslik noktasında devam eden yatırımlar, projeler de bittiğinde bunda da Türkiye ortalamasını yakalayacağız.

İş ve İstihdam noktasında Kahramanmaraş Türkiye ortalamasının çok çok üstünde bir şehirdir.

Afşin- Elbistan Termik santrallerinin özelleştirilmesi ve yeni yatırımları için ortada dolaşan rakam 10 Milyar dolardır. Katarlı bir şirket ile görüşmeler devam ediyor.

Bu yatırımın Kahramanmaraş ve çevresine göreceli bir zenginlik katacağını düşünüyorum.

Çok değil bundan 10 yıl önce Kahramanmaraş’ta neredeyse 70 kişiye bir araç düşerken bu gün 10 kişiye bir araç düşüyor. Bu toplumsal refahın artması değil de nedir?

**

Kahramanmaraş’a yeni bir Üniversite kurulması noktasında Sayın Ünal yeni bir öneri ortaya attı. “Maden Bilimleri Üniversitesi” Türkiye’de henüz hayata geçirilmemiş bir okul. Bu okulun Kahramanmaraş’a yapılması ve bununla birlikte yeni ve farklı yatırım alanlarının da keşfini getirecektir diye düşünüyorum.

Türkoğlu ilçemize yapılacak olan OSB’nin altyapısı hızlı bir şekilde yapılıyor.

Yine Türkoğlu ilçemize yapılacak olan Lojistik Merkez, bu şehrin cazibe merkezi olması için yeterli bir sebep olarak çıkıyor karşımıza. Bu proje tasarlandığı gibi hayata geçtiğinde, lojistik merkezin bir süre sonra da serbest bölge haline geleceğini düşünüyorum.

Kahramanmaraş’ta Kapıçam bölgesine yapılacak olan yeni Organize sanayi Bölgesi’ni de buna dahil ettiğimizde Kahramanmaraş 2020’li yıllarda gelişmişlik, ortak refah düzeyi gibi sıralamalarda Türkiye’de ilk on şehir arasına girecektir.

**

Yine Mahir Ünal’ın ifade ettiği gibi Germenica antik kenti ile ilgili bir çalışma söz konusu. Eğer o mahallede kamulaştırma yapılarak tarih gün yüzüne çıkartılırsa belki de Türkiye’nin en büyük açık hava müzesi Kahramanmaraş’ta olacaktır.

Bunun dışında Çevre ve Şehircilik Bakanlığının organizesi ile 2015 Ocak ayı içinde yapılacak şehirleşme toplantısı ve bu toplantıda kentin büyümesi ile ilgili alınacak kararlar kentteki çarpık yapılaşmanın da önüne geçilmesini sağlayacaktır.

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Mehmet TAŞ Arşivi