Jülide DEMİRTAŞ

Jülide DEMİRTAŞ

METAL YORGUNLUK DEDİĞİMİZ

Zirvede yaşayan insanlardan tutunda zirvede olmayanlara kadar yayılan bir sendrom oldu METAL YORGUNLUK. Bugün siyasetten tutunda spora, spordan akademisyenlere, çalışan tüm kesimi kapsayan bir terim oldu. Yalnız  bu yorgunluk bedensel yorgunluğun dışında gelişen bir yorgunluk. Huzursuzluk sendromu hiç değil.

Günümüz insanını saran metal yorgunluk nedir ?

*sürekli çalışan veya belirli bir yükün sürekli uygulanması sonucu metal malzemelerin istenilen dayanma gücünü kaybetmesidir. Yani eskimesidir. Örneğin sürekli bir tele uygulanan yükün artması sonucu telin buna kopma olarak cevap vermesidir. Dayanıklılığını yitirmesidir.

Bir uçak ilk yapıldığında hatasız çalışırken, zaman geçtikçe metal kaplamaların gevşeyip kendini bırakması sonucu iş görmez hale gelebiliyorsa insanları da zamanla ruh yorgunluğu sarar. Ve hastalanmadıkları halde eski performanslarını sergileyemez duruma gelirler. İşte bu duruma metal yorgunluk denir.

***

İnsanlar sevdikleri bir işe başladıklarında o işi severek ve olağanüstü çabalarla yaparlar. Büyük takdir toplarlar. İnsanların beğenisini ve ilgisini çekerler. Bu durum farkına varmadan kişinin egosunu besler ve zamanla kendini öyle bir yere koyar ki ego tavan yapmıştır.

Her türlü kararı ben alabilirim ve aldığım kararı uygularım, der. Ve bu aldığım karar yanlış değil, doğrudur, inancıyla yola çıkar. Yakın çevresinin ikaz ve uyarılarına rağmen kararını değiştirmez, hatta bu anlayışla yaklaşanları   düşman görür. Çünkü kendi doğruları kendi egosunca doludur.

Eleştirileri kaldıramadığı gibi bu anlamda yanına yaklaşanları çok kolay kırar ve üzer. Çok çabuk sinirlenmeler hatta küfür dahi edebilir kişi metal yorgunluk içindeyse. Bu çerçevede kişinin egosu büyüyor ve zamanla büyüyen ego ruh patlamasına dönüşüyor. Kişi öyle bir duruma geliyor ki; artık eski performansını sergileyemez duruma geliyor. Öylesine ki çevresiyle uğraşmaktan çalışmaya zaman bulamıyor.

İş yapmamak ve bundan dolayı da eleştirilme insanları daha çok kızdırıyor. Bu nedenledir ki büyük şirketler ve bankalar genel müdürlerini 4-5 yılda bir değiştirirler.

***

Bu yorgunluktan kurtulmak mümkün mü ? Neler yapılabilir?

Deyim yerindeyse tam tersi uygulamalar yapılabilir. Metal yorgunluğunu atmak için özellikle self kontrol ve genel kontrol şarttır. Metalin aşınıp aşınmadığını kontrol ederek, üzerinde ki ters etkiyi azaltarak uzun vade kazanılabilinir.

Ekip ruhunun her daim yarar sağladığı, farklı fikir alışverişlerinde tekelde değil genel ekipte başarı sağladığı ve ilişkileri daha sıcak tuttuğu bilinen bir gerçektir.Ve ego yükselmesi fazla görülmez.

Yeniliklere değişimlere uyum sağlamak ve okumak, uygulamakta bu yorgunluğu azaltan etkenlerdendir.

Kişinin kendi zayıf yönünü geliştirmesi, sivri yönlerini törpülemesi egoyu yükseltmez.

Kendini bilir kişi olarak değilde her daim amatör ruhu taşımak çok önemli.

Kendini yenilemek anlamında kişi ruhunu geliştiren ve onaran manevi zenginliklere değer vermesi (tatil,sevdikleriyle olmak,ibadet etmek,ruhuna iyi gelen ortamlarda bulunmak…)

Metal yorgunluğa yakalanan insanlar çareyi sakin bir sahil kasabasına yerleşmekte görenler var.Hırs yapıp öfkeye kapılanlar var. Yaşama küsenler var. Elinden oyuncağı alınmış çocuk gibi olduğunu hissedenler var.

Metal yorgunluk karşısında üstün alta uyguladığı yöntem ve tekniklere göre kişi kendi davranış bilincini ortaya koyacaktır.Kişiden kişiye değişkenlik gösterse de genelinde alınan karar yorgunluğu taşıyanın aleyhinedir.

Metal yorgunluğundan uzak günler dileğiyle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Jülide DEMİRTAŞ Arşivi