MEZAR TAŞLARINA İŞLENEN İLGİNÇ FİGÜRLER

MEZAR TAŞLARINA İŞLENEN İLGİNÇ FİGÜRLER
Şanlıurfa'da bazı mezar taşlarında yer alan, ölen kişinin sevdiği şeyler ve ölüm sebebi hakkında bilgi veren figürler dikkati çekiyor

Şanlıurfa'da bazı mezar taşlarının üzerine, insanların ölüm sebeplerini ya da sevdiği şeyler hakkında bilgiler veren figürler işleniyor.

Bediüzzaman ve Harran Kapı mezarlıklarındaki kabirlerde bulunan mezar taşları üzerindeki demlik, sigara, bıçak, tabanca, kamyon, otomobil, tokmak gibi figürler dikkati çekiyor.

Vefat eden kişinin vasiyeti veya yakınlarının talebi üzerine işlenen figürler, ölüm sebeplerini ya da ölen kişilerin sevdiği şeyleri simgeliyor.

Taş mezar ustası 65 yaşındaki Yusuf Ot, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dede ve baba mesleğini yarım asırdır sürdürdüğünü söyledi.

Taş ustalığının zor bir zanaat olduğunu belirten Ot, "Eskiden evler taştan yapılırdı. Günümüzde taş evler fazla tercih edilmiyor. Bizler de son yıllarda taş mezar işine ağırlık verdik. Gelen talep üzerine farklı büyüklükte taş mezarlar yapıyoruz. Nahid taşından yaptığımız mezarların fiyatları 300 ile bin lira arasında değişiyor. Bazen de vatandaşlar farklı şeyler istiyor. Biz de onların talebine göre mezar yapıyoruz." diye konuştu.

BABASININ MEZAR TAŞINA DEMLİK FİGÜRÜ İŞLETTİ

Yusuf Ot, talep üzerine mezar taşlarına bazı figürler de işlediklerini dile getirerek, şunları anlattı:

"Vatandaşların farklı talepleri olabiliyor. Kimileri büyük ve biraz daha gösterişli mezar istiyor. Zaman zaman ölen kişilerin yakınları mezar taşlarına farklı şeyler işlememizi de istiyor. Örneğin, trafik kazasında ölenlerin mezar taşına kamyon, otobüs, otomobil veya bisiklet figürleri işliyoruz. Cinayetten ölenlere tabanca veya bıçak işliyoruz. İlginç şeyler de geliyordu. Eşekten düşüp ölenlerin mezarına eşek, tarla sürerken ölenlerin mezarına da saban resmi işlememizi istiyorlar."

Bunun bir gelenek haline geldiği dile getiren Ot, "Bir vatandaş geldi, 'babasının çay ve sigarayı çok sevdiğini' söyleyerek, mezar taşına demlik ve sigara paketi işlememizi istedi. Talebini yerine getirdik. Fakat bu tür talepler son zamanlarda azaldı. İnsanlarımız artık bunun bir hurafe olduğunu anladı. Bizler de anlatıyoruz onlara." ifadelerini kullandı.

"SEVDİKLERİ ŞEYLERİ MEZAR TAŞINA İŞLEMEMİZİ İSTİYORLAR"

Taş ustası Ali Avcı da mesleğini yaklaşık 30 yıldır sürdürdüğünü belirterek, taş yapılara ilginin azaldığını, bu nedenle mezar yapımına ağırlık verdiklerini anlattı.

Zamanının büyük bir bölümünü mezarlıkta geçirdiğini ifade eden Avcı, şöyle konuştu:

"Mezarlıkta çalışmak çok farklı, her zaman ölümü hatırlıyoruz. Mezarları yaparken kemik, kafa taslarına rastlıyorum. Önceleri tedirgin oluyordum sonra zamanla alıştım. Artık bize normal bir iş gibi geliyor. Ölümü burada daha yakın hisediyorum. Şimdilerde vatandaşlar ölmeden gelip mezar yerini ayırıyor. 'Mezar taşıma şöyle bir şey yazılsın' diye talepte bulunanlar da var. Sevdikleri şeyleri mezar taşına işlememizi istiyorlar. Ancak geçmişe göre bu tür şeyler azaldı. Geçmişte insanlar bu gibi şeylerle kendilerini avuturdu. Mezar taşları üzerine resim çizilmesinin hurafe olduğunu anlayanlar artık istemiyor. "

MEZAR TAŞLARINA İŞLENEN İLGİNÇ FİGÜRLER

Kaynak:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.