Okur- yazar bir toplum olabildik mi?

Kahramanmaraş’ta en sorunlu olduğumuz konuların başında bana göre eğitim başrolü oynamaktadır.

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Sayın Durdu Özbolat geçtiğimiz günlerde TBMM’ye Başbakan Sayın Tayyip Erdoğan’ın cevaplaması istemiyle Kahramanmaraş’ın eğitim durumu ile ilgili bir soru önergesi verdi.

Sayın Özbolat’ın başarılı bulduğum danışmanı bizimle sürekli iletişim kurarak, Sayın vekilin çalışmaları ile ilgili bizleri bilgilendirmektedir. Sayın danışmanın işini eksiksiz yapması nedeniyle de ayrıca kutlamak istiyorum.

Sayın Özbolat’ın soru önergesine dönersek;

“Devlet Planlama Teşkilatı tarafından yapılan “İlçelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırmasına” göre Ülkemiz genelinde bulunan toplam 872 ilçe içerisinde okur-yazar oranı hesaplamasında Merkez ilçe 482, Afşin 457, Andırın 597, Çağlayancerit 750, Ekinözü 705, Elbistan 324, Göksun 453, Nurhak 720, Pazarcık 767, Türkoğlu ise 633. sırada bulunmaktadır. Kahramanmaraş’ın okur-yazar oranı sıralamasında diğer İllere ve İlçelere göre oldukça geri kaldığı görünmektedir.

Bu çerçevede;

1- Kahramanmaraş İlimizde ve İlçelerimizde eğitim veren kaç tane okulumuz vardır? Bu okullarımızda derslik başına düşen öğrenci sayısı kaçtır? Öğretmeni bulunmayan köy okullarımız var mıdır? Varsa sayısı kaçtır?

2- Bakanlığınızca son beş yıl içerisinde temeli atılan, yapımına başlanan veya tamamlanan okul projeleri var mıdır?

3 – Akdeniz Bölgesinde bulunmasına rağmen okur-yazarlık konusunda İlimizin ve İlçelerimizin bu kadar geri kalmasının sebeplerine neye bağlıyorsunuz? Bu tablonun düzeltilmesi sizin ve Bakanlığınızın sorumluluğu altında değil midir?” diyerek eğitimdeki bu günkü durumumuzu dile getirmektedir.

********************                            ******************                   *************

MERKEZ İLÇE ACINACAK HALDE

Yukarıda verileri incelediğimizde merkez ilçede eğitim Afşin, Göksun ve Elbistan ilçemizin çok çok gerilerindedir.

Türkiye sıralamasında toptan, kent içinde sıralamada ise merkez ilçenin halini tabiri caizse acınacak bir durum olarak görüyorum.

Şimdi hiç kimse ortaya çıkıp da bana bunu izah etmeye kalkmasınlar lütfen. Biz aptalmayız ya? Neyin izahını yapacaksınız kı? Her şey ortada değil mi?

Barakada eğitimin yapıldığı, sınıfların tıka basa doldurulduğu bir başka kent merkezi var mı bu ülkede?

Bu olayı ancak Kahramanmaraş’ta yaşarız:

Bir vatandaşımız elindeki arsayı devlete okul yapılması karşılığında bağışlar. Devlet bu arsayı alır ve okul inşaatını ihale eder. Yeni gelen bir başka bürokrat bu inşaatı gezerken “buraya bu okul inşaatı izni verenleri vatan hainliğiyle suçlar” ve inşaat durdurulur. Şimdi konu yargıda. Yapılan inşaat çürümeye terk edildi. Olan o bölgenin çocuklarına ve vatandaşın arsasına oldu. Doğrusu bu vatandaşın arsası okul yapımına müsait değildi de neden bağışını kabul ettiniz? Hadi her şeye rağmen aldınız. Ya burası bir ana okulu da mı olmazdı? Devlete, arsayı veren vatandaşa, ihaleyi alan firmaya yazık değil mi? Şimdi o bürokratta gitti. Ama hala sorun çözülemedi…bu gidişle de çözülecek gibi de gözükmüyor.

Çünkü Kahramanmaraş’ta kim, kimi muhatap alacak o belli değil. Tabiri caizse kim kime, dum duma…

Kusura bakmayın beyler!...

Bu şehirde hizmetten ziyade hizmet ediliyor gibi bir algı var. Görüntü var. Ama bu görüntü SANAL…

İl Genel Meclisinin Kasım ayı son oturumunda; Av. Metin Doğan İGM’nin görevlerini açıkladı ve merkez ilçenin sorunlarına değindi.

Aman Allah’ım bazı arkadaşlar, adama demediğini bırakmadı. Ya yapmayın Allah aşkına. Elbistan ilçesi eğitim açısından 324. Sıra ile en iyi ilçe durumunda. Ya merkez ilçe; 482. Sırada.

İGM’de ilçeden seçilen üyeler haklarını söke söke alırken, merkez üyeler kusura bakmayın ama ancak nal topluyorsunuz.

Av. Metin Doğan konuştuklarında yerden göğe kadar haklıydı. Bu hakkı teslimi MHP üyesi Hakan Dereli izah etti. Ve burada Sayın Dereli’yi kutluyorum.

Bölgeciliğin her türlüsüne karşıyım. Kahramanmaraş kent merkezinde benim çocuğum 50 kişilik sınıfta okurken, Elbistan ilçe merkezinde çocuklar 30 kişilik sınıflarda eğitim görüyorlar. Standardı 20 öğrenci. Bunu kabul ediyorum. Ancak insanlar bir şey isterken diğer ilçelere de bir bakmalı ya.

Bana göre; en az hizmeti alan Merkez ilçe

Bu durumda hizmetler ilçe bazında değil de nüfus bazında ele alınmalıdır.

Nüfusun yarısı merkez ilçede yaşıyor. Ama aynı oranda bütçeden gelen paraların dağıtımında bu oran gözetilmiyor. Bu haksızlık değil mi?

BEYLER; adı üstünde ADALET olan bir partinin iktidarında merkez ilçede yaşayan bizler Adalet istiyoruz.

Popilist politikalar nedeniyle merkez ilçe yıllardır ihmal ediliyor. Hala merkez ilçede yolu olmayan, içme suyu olmayan köylerimiz var. Bu köylerimizin sorunları bu durumda iken kendi köy yollarına asfalt istenmesi ne kadar ilkeli bir davranıştır.

Kaldı ki 10 yıldır Türkiye’de en çok oy veren bu şehir, ÖZEL UYGULAMALARI hak etmiştir.

Ne var ki özel uygulamadan vaz geçtik, hakkımızı vermelisiniz.

2012 yılında kaç yeni okul hizmete girecek?

2012 yılında kaç yeni okul temeli atılacak?

2012 yılında merkez ilçede çocuklarımız kaç sınıf mevcudu ile okuyacak?

Soruları artırabiliriz.  Biz neticeyi görmek istiyoruz. Biz laf değil de hizmet istiyoruz. İstiyoruz ama, biz çalıp biz oynuyoruz. Sesimiz Ankara’ya duyulmuyor. Cılız çığlıklarımız Ankara’ya ulaşmıyor.

Duy sesimizi Ankara.

Duy sesimizi Sayın Başbakanımız…

Artık feryadımız ağlamaya dönüştü!.....

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Mehmet TAŞ Arşivi