Erdoğan, 53 Yurdun Açılışını Yaptı

Erdoğan, 53 Yurdun Açılışını Yaptı
İki tercih var, ya Parlamento ya Kandil. Kandil'e gitmek istiyorsanız yolunuz açık olsun. Ama ‘Parlamento’ diyorsanız gelin Parlamento'da mücadeleyi demokratik olarak verin” dedi.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BDP’ye göndermede bulunarak, “Eğer demokrasiye inanıyorsanız o zaman demokratik mücadeleden de korkmayın. İki tercih var, ya Parlamento ya Kandil. Kandil'e gitmek istiyorsanız yolunuz açık olsun. Ama ‘Parlamento’ diyorsanız gelin Parlamento'da mücadeleyi demokratik olarak verin” dedi.

Bölücü örgütün üniversitelerdeki uzantılarının geçtiğimiz gün ODTÜ'de ortalığı savaş alanına çevirdiğini belirten Erdoğan, "Bu, bilime, eğitim ve öğretime, özgürlük anlayışına terstir. Korkunun olduğu yerde özgürlük konuşulamaz" dedi.

Başbakan Erdoğan, Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı 53 yurdun Voleybol Federasyonu Başkent Spor Salonu'ndaki toplu açılış törenine katıldı. Törende konuşma yapan Başbakan Erdoğan, 41 ilde toplam 40 bin yatak kapasiteli yurtların öğrencilere hayırlı olmasını dileyerek, bunun, eğitime verdikleri önemin bir göstergesi olduğunu ifade etti. 2002'de 7,5 milyar lira olan eğitim bütçesini, 2012'de yüzde 425 artışla 39 milyar TL'nin üzerine çıkardıklarını hatırlatan Erdoğan, 10 yılda 6 bin 326 yeni öğretim kurumunun hizmete açıldığını anlattı. Ortaöğretim yıllarını yurtlarda geçirmiş biri olarak annesinden ve babasından nasihatler aldığını anlatan Erdoğan, annesinin, 'Buralar güvenli, okula gidip gelemezsin' dediğini hatırlattı. Erdoğan, "O zamanlar böyle arabayla gidip gelmek, servisler filan yoktu. Yaya gidip geliyoruz ve imtihana girip yurda giriyoruz. Babam da 'oğlum buralar güvenli yerler' demişti. Aynen şimdi de aynı durumu koruyor. Anne, 'kızım burası güvenlidir' diyor. Baba, aynı telkinde bulunuyor ve bizler işi çok daha ileri götürdük. Buna dayalı olarak, ilk ve ortaöğretime yönelik 893 adet pansiyon binası açtık. Şartlı nakit yardımı ve eğitim uygulamasını yaygın olarak sürdürüyoruz. Çocuklarımızın, gençlerimizin zihinleri yanında bedenlerini de geliştirebilmeleri için okullarımızda şu ana kadar bin 31 adet yeni spor salonunu hizmete soktuk" şeklinde konuştu.

"ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ ORANINI YÜZDE 50'NİN ÜZERİNE ÇIKARIYORUZ"

2002 yılında 53'ü devlet üniversitesi olmak üzere toplam 76 üniversite bulunduğunu ve üniversiteye girmek isteyen gençlerden onda birinin üniversiteye girebildiğini hatırlatan Erdoğan, geçen 10 yılda 50'si devlet, 42'si vakıf üniversitesi olmak üzere 92 yeni üniversite açarak Türkiye'deki üniversite sayısını 168'e ulaştırdıklarını belirtti. Erdoğan, "Üniversiteye giriş oranını yüzde 50'nin üzerine çıkarıyoruz. Yeni kurulan 50 devlet üniversitesine, 105 bin kadro ihdas ederek, bu kurumların aktif olarak çalışır hale gelmesini temin ettik" dedi.

Türkiye'nin ilk modern üniversitesi olan Darül Fünun-i Osmani'den beri tam 142 yıldır üniversite öğrencilerinden alınan öğrenim harcını kaldırmanın da AK Parti iktidarına nasip olduğunu ifade eden Erdoğan, üniversite öğrencilerine yönelik sosyal katkıların AK Parti iktidarında katlanarak arttığını bildirdi. Erdoğan, 2002'de 451 bin 550 öğrenciye burs-öğrenim kredisi verilirken, bu rakamın 2012'de 1 ilyon 173 bin 452'ye ulaştığını söyledi.

Konuşmasında terör örgütü PKK'nın eğitim kurumlarına yönelik saldırılarına da değinen Erdoğan şunları söyledi:

"Bugün terör örgütü yandaşları, Salı günü Hakkari'de üniversite binasını yakıp yıkıyorlar. Yine Hakkari'de aynı ilköğretim okulunu üçüncü defa yakıp yıkıyorlar. Şırnak'ta yakıp yıkıyorlar.

Batman'da aynısını yapıyorlar. Bu insanların demokrasiyle, eğitim-öğretim özgürlüğüyle alakası olabilir mi? Nusaybin'de bir öğretmeni kaçırıyorlar. Bunların üniversitelerdeki taşeronları, önceki gün ODTÜ'de ortalığı savaş alanına çeviriyor. Vatandaşların hayatını tehlikeye atacak şekilde etrafı ateşe veriyorlar. Bu bilime, eğitim ve öğretime, özgürlük anlayışına terstir. Demokrasiye terstir. Biz demokratik parlamenter sistem içinde eğitim ve öğretim özgürlüğünün mücadelesini veriyoruz. Korkunun olduğu yerde özgürlük konuşulamaz."

Açılış töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, kendi üniversite hayatını öğrencilere anlattı. 60 kişinin kaldığı koşullardan geldiklerini, bunun sıkıntılarını yaşadıklarını söyledi. Erdoğan, gençlerin artık ilkel şartlarda yaşamayacağını, bir veya üç kişilik, içinde banyosu tuvaleti, buzdolabı, televizyonu olan yurtlar yapıldığını ve daha modern koşulların sağlanacağını kaydetti.

Milletten aldıklarını, milletin evlatlarına iade etmenin bahtiyarlığı içinde yaptıklarının altını çizen Erdoğan, açılışı gerçekleştirilen yurtların maliyetinin 882 milyon lira olduğunu belirtti. Yurtlarda kalan öğrencilerin çoğunun kendi evlerinde dahi sahip olamadıkları bir konforla eğitimlerini sürdürme imkanı bulduğunu vurgulayan Erdoğan, Türkiye genelinde ve Kıbrıs’ta toplam 308 bin yasak kapasiteli 344 yurtla öğrencilere hizmet verildiğini söyledi.

128 bin 500 yatak kapasitesini oluşturan 286 yurt ve blokun son 10 yılda hizmete açtıklarını anlatan Erdoğan, geleceğin emanet edildiği çocukların, huzur içinde, her türlü imkana sahip şekilde barınmalarını istediklerini dile getirdi.

“BAZILARI GENÇLERLE DALGASINI GEÇİYOR”

Seçilme yaşının 18’e indirilmesi ile ilgili de konuşan Erdoğan, seçilme yaşını 25'e indirmelerinin önemli bir adım olduğunu, şimdi seçilme yaşını 18'e indirilmesi yönünde yeni bir adım daha attıklarını belirtti. Bazılarının bundan çok rahatsız olduğunu söyleyen Erdoğan, Almanya'da seçme yaşının 16, seçilme yaşının 18, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin 12'sinde seçme ve seçilme yaşının 18, 10'unda seçme yaşının 18, seçilme yaşının 21 olduğu ifade etti.

“Bazıları da bir tarafına 18 yaşında genç, bir tarafına da 18 yaşında bir genç alıyor ve o gençlerle dalgasını geçiyor” diyen Erdoğan, “Bu çok büyük talihsizliktir. Bu gençliğimize inanmamaktır. Biz, İstanbul'u fetheden ve bir çağı kapayıp, bir çağı açan Fatih'in yakaladığı dinamizm neyse hangi yaşta bunu yakaladıysa gençliğimizi o makamda, o mevkide görüyoruz. Kendimize inanacağız” diye konuştu.

“NÜFUSUMUZU GENÇ TUTMAZSAK, GELECEĞİMİZ 2037 İTİBARİYLE TEHLİKEDEDİR”

Batı ülkelerinin, nüfus itibarıyla yaşlandıkları için sıkıntıda olduğunu, Türkiye'nin ise genç nüfusuyla övündüğünü ancak gidişatın iyi olmadığına işaret eden Erdoğan, “Yaşlanmaya doğru gidiyoruz. Eğer millet olarak nüfusumuzu genç tutamazsak ki şu anda yüzde 60 itibarıyla 30 yaş altıyız, bunu bu şekilde koruyamazsak geleceğimiz 2037 itibarıyla tehlikededir. Onun için şu salonu dolduran gençlerden özellikle bir şey istiyorum o da şudur” dedi.

“ÖĞRENCİLERE ÜÇ ÇOCUK ÇAĞRISI”

Öğrencilerin Başbakan Erdoğan’ın konuşmasında öğrencilerin evlenerek çocuk yapmaları imasında bulununca salonda büyük bir alkış koptu. Başbakan Erdoğan ise sözleri alkışlanınca, “Ne demek istediğimi anladınız biliyorum ve bu bilimseldir. Bilimsel olduğu için de Türk milletinin neslini kurutmak isteyenlere karşı sizler çok farklı bir cevabı vermelisiniz. Belki de içimizde 5, 6, 7 kardeş olanlar var. Onun için görevimiz çok ağır” diye konuştu.

Açılışlarını gerçekleştirdiği yurtların Türkiye genelindeki dağılımının çok anlamlı olduğunu ve listede Bingöl, Bartın, Trabzon, Muğla, Adana, Milis, Kocaeli, İzmir, Van gibi illerin bulunduğunu belirten Erdoğan, “Bu tablo 75 milyon vatandaşımızı ayrım yapmaksızın kucakladığımızın en güzel ifadesidir” dedi.

Bu tabloda, kendilerinin ayrımcılığa, ötekileştirmeye asla pirim vermeden, 780 bin kilometrekarelik vatan topraklarını bir gördüklerinin ifadesi olduğunu kaydeden Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Batı neyi hizmet olarak alıyorsa, doğu da aynısını alacak. Kuzey neyi alıyorsa güney de aynısını alacak. Bu tabloyu, ülkesini, milletini seven, kendi geleceğini, evlatlarının istikbalini düşünen herkesin çok iyi görmesini, çok iyi anlamasını istiyorum.”

“YA PARLAMENTO YA KANDİL”

“İnancına güvenen inanç hürriyetinden korkmaz” diyen Başbakan Erdoğan, “Düşüncesine güvenen düşünce hürriyetinden korkmaz. Eğer demokrasiye inanıyorsanız o zaman demokratik mücadeleden de korkmayın. İki tercih var. Ya Parlamento ya Kandil. Kandil'e gitmek istiyorsanız yolunuz açık olsun. Ama 'Parlamento' diyorsanız gelin Parlamento'da mücadeleyi demokratik olarak verin. Bütünleşme, birleşme günü olan bayramda yaşadıklarımız. Bunlar görmeyi arzu etmediğimiz tablolardır. Temenni ederim ki Türkiye bir olmanın, beraber olmanın, diri olmanın, iri olmanın bahtiyarlığını 2023'te dünyada ilk 10 ekonomiye girmek suretiyle yakalayacaktır” diye konuştu.

“TÜRKİYE’YE ÇELME TAKMA GAYRETİ İÇİRESİNE GİRENLER BOŞUNA ÇABALIYOR”

Ekonomide, siyasette, sosyal hayatta bütün kanalların Türkiye lehine geliştiğini, bölme gayreti içinde olanların bunu yakalayamadığını belirten Erdoğan, gençlere, “Bunlar kendi geleceklerini sağlama almak için sizlerin geleceğini çalmak isteyenlerdir ve bölgesel, küresel bir güç olma yolunda ilerleyen Türkiye'ye çelme takma gayreti içerisine girenler boşuna çabalıyorlar, artık biz bir kartopu değiliz. Artık çığ haline geldik ve şimdi bu çığ büyüyerek yoluna devam ediyor” diye konuştu.

“KRİZ TÜRKİYE’Yİ TEĞET GEÇEÇEK DEDİĞİM ZAMAN BİRİLERİ DALGASINI GEÇİYORDU”

Türkiye’nin büyü oranında yakaladığı ivmenin dünyada her yerde takdir edildiğine işaret eden Erdoğan, “Şu anda Almanya'da işsizlik yüzde 8, Türkiye'de işsizlik yüzde 8.5. Komşularımız, Yunanistan'ın hali ortada, Avrupa'ya bakıyorsunuz İspanya'nın hali ortada, her ikisinde de işsizlik yüzde 25'e çıktı. İtalya'nın hali ortada, Portekiz'in hali ortada. Fakat Türkiye... Hatırlarsanız 2-3 yıl kadar önce bu kriz Türkiye'yi teğet geçecek dediğim zaman birileri dalgasını geçiyordu ama şimdi dalga onları çarpıyor. Ve bizi teğet geçti. Şu anda, 10 yıl önce Merkez Bankası'nın döviz rezervi 27,5 milyar dolarken, bugün Merkez Bankası'nın döviz rezervi 115 milyar dolara ulaşmıştır. Gençler, 10 yıl önce IMF'den borç alan bir Türkiye vardı ve borcumuz 23,5 milyar dolardı, 10 yıl önce. Şu anda bizim borcumuz IMF'ye 1,3 milyar dolar. Nisan ayında sıfırlıyoruz. Stand-by anlaşmalarını yapmıyoruz ve şimdi IMF'ye biz borç vereceğiz. Şu anda teknik görüşmeler yapılıyor ve 5 milyar dolar biz IMF'ye borç vereceğiz. Türkiye buraya geldi” diye konuştu. Vurgun düzenine, gençlerle, milletle birlikte dur dediklerini belirten Erdoğan, “Böyle başardık” dedi.

“YURTLARDA ÜCRETSİZ İNTERNET DÖNEMİ”

Başbakan Erdoğan’ın konuşmasının ardından Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı arasında Kredi yurtlar kurumunda kalan öğrencilerin ücretsiz internet kullanımına imkan sağlayacak bir protokol imzalandı.

Başbakan Erdoğan, protokol imza törenin ardından 5 ildeki yöneticilerle internet üzerinden canlı bağlantı yaparak buradaki yurtların açılışını yaptı. Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, Milli Eğitim Bakanı Dinçer, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Albayrak ve sahneye davet edilen öğrenciler diğer yurtların açılış kurdelesini kesti.

BAŞBAKAN ERDOĞAN’A BÜYÜK SEVGİ GÖSTERİSİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 53 yurdun toplu açılışının yapılacağı Türkiye Voleybol Federasyonu Spor Salonu’na gelişinde, salonu dolduran öğrenciler kendisine büyük ilgi gösterdi. Başbakan Erdoğan’ın salona girişi sırasında alkış seslerinin yükselmesi üzerine, Başbakan Erdoğan öğrencileri selamlayarak yerine oturdu. Salonda asılan “25 çok 18 olsun” pankartı ise dikkatleri çekti. Salonun kapasitesinin dolması üzerine dışarıda kalan bazı öğrenciler, Başbakan Erdoğan’ın talimatları üzerine salonun orta kısmındaki boşluklara davet edildi. Başbakan Erdoğan’ın konuşması sırasında CAT ekiplerini salon içerisinde yüksek kesimlerde silahla beklediği görüldü.

Kaynak:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.