İrfan Karatutlu, ‘İtiraz dilekçeleri kaybedildi ve hasar tespitleri yapılmamıştır’

İrfan Karatutlu, ‘İtiraz dilekçeleri kaybedildi ve hasar tespitleri yapılmamıştır’
DEVA Partisi Kahramanmaraş Milletvekili İrfan Karatutlu, TBMM’de yaptığı basın toplantısında, Elbistan’ın yeniden kalkınabilmesi için acilen il yapılması gerektiğini ve bölgenin durumunun buna müsait olduğunu söyledi.

DEVA Partisi Kahramanmaraş Milletvekili İrfan Karatutlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde düzenlediği basın toplantısında, 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerden etkilenen Kahramanmaraş’a bağlı Elbistan ilçesinin problemlerini Meclis gündemine taşıdı.

Türkiye’nin en büyük 4. ovası olan; Akdeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgeleri’nin kesiştiği noktada yer alan ve 2020 yılı itibarıyla 142.000 nüfusa sahip Elbistan'ın tarih boyunca dabulunduğu bölgede önemli bir kent olduğunu ifade eden Karatutlu, depremin ardından Elbistan’dan göç eden eski nüfusun yakalanması ve bölgenin kalkınması için acilen il yapılmasınıngerektiğini vurguladı.

Yıllardır tarım ve hayvancılık anlamında hazırlanan projelerinorganize sanayi bölgesinde yer tahsisi yapılmamasından dolayı reddedildiğini ve girişimcilerin uzaklaştırıldığını söyleyen Karatutlu, “Elbistanda üretimin artırılması, istihdamın sağlanması ve tekrar göç alması için yıllardır bekletilen organize sanayi kamulaştırılmaları yapılmalı, organize sanayi kamulaştırmaları tamamlanana kadar bu projelere hazine arazilerinden uygun görülenler tahsis edilmeli ve deprem bölgesi olması nedeniyle buradaki girişim ve projelere kayıtsız şartsız hibe-kredi destekleri artırılmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Karatutlu sözlerine şöyle devam etti:

‘ENERJİ ÜRETİMİ YAPAN TERMİK SANTRALLERİN FİLTRELEME SİSTEMLERİ ACİLEN TAMAMLANMALI’

“Elbistan’da termik santraller nedeniyle özelleştirilen ve filtresi bir türlü faaliyete geçmeyen A Termik Santrali nedeniyle hava kirliliği son derece fazladır. Termik santralin püskürttüğü uranyum ve kobalt içeren kül dumanı sadece havayı değil, üzerinde 11 tane baraj bulunan Çukurova’yı besleyen, 510 kilometre uzunluğundaki Ceyhan Nehri ve diğer su kaynaklarını, uçsuz bucaksız tarım arazilerini ve insanları zehirlemektedir. Burada önemli enerji üretimi yapan termik santrallerin filtreleme sistemleri acilen tamamlanmalı ve doğaya verdiği zarar minimize edilmelidir.Elbistan’da 30 yıldır altyapı yenilenmemiştir. Yetersiz altyapı sürekli tıkanmakta ve her yağmurda ana caddeler nehir gibi olmaktadır.”

‘YILLARDIR YOL SORUNU VAR’

“Elbistan’da yıllardır yol sorunu vardır. 20 yıldır devam eden Maraş Yolu Projesi ve 10 yıldır başlanamayan Malatya yolu dahil şehir içi ve mahalle yolları bir türlü yapılamamakta, yapılan yolların ömrü ise sadece 1 yıl ile sınırlı kalıp israfa ve kamu kaynağı zarara uğratılmaktadır.”

‘ELBİSTAN'DA AK PARTİ BELEDİYECİLİĞİNDE TEK YAPILAN İŞ İMAR RANTLARIDIR’

“Elbistan'da 2009 yılı ile başlayan AKParti belediyeciliğinde tek yapılan iş imar rantlarıdır. Daha önce 5 kat olan ruhsat izinleri, 16 kata kadar verilmeye başlanmış ve bugün ağır hasar ve orta hasar alan yüzlerce binanın temelleri o dönemde atılmıştır. Ayrıca depremde yıkımın en büyük olduğu yerler, yıllar önce kentsel dönüşüm alanı olarak ilan edilen yerlerde olmuş, ne belediye ne bakanlık ne de hükümet tarafından zamanında atılması gereken adımlar atılmadığı için binlerce insan buradaki binalarda yaşamını yitirmiştir. ‘Geliyorum’ diyen depremde göz göre göre insanların ölümüne sebebiyet verilmiştir.”

“Ağır hasarlı binaların yıkımında bütün tozlar şehre yayılmakta, demir ayıklama işlemi şikayetlere rağmen enkaz yerinde yapılmaya devam etmektedir.Depremin üstünden nerdeyse 1 yıl geçmiş ama Elbistan'da hala imar planı yapılamamıştır.Depremden sonra Elbistan'da bir doktora gidip tekrar kontrole gittiğinde aynı doktoru bulma olanağın bulunmamaktadır. Şehir hastanesi diye yapılan yapının içine doktor göndermeyen gerekli alet ve teçhizatları sağlamayan hükümet binlerce depremzede insanı sağa sola hastanelere gitmeye mahkum etmiştir.”

‘AK PARTİ’YE YAKINLIĞI İLE BİLİNEN BİRÇOK MÜTEAHHİDİN AĞIR HASARLI BİNALARI ORTA HASARLIYA ÇEVRİLMİŞTİR’

“Elbistan'da AKParti’ye yakınlığı ile bilinen birçok müteahhidin ağır hasarlı binaları orta hasarlıya çevrilmiştir. Kolonları patlamış birçok bina ağır hasar aldığı ve ilk hasar tespitleri ağır hasar olduğu halde, bu binaların müteahhitleri iktidara yakın olması sebebiyle ağır hasarlı binaları orta hasara çevrilmiştir. Ayrıca hala Elbistan merkezi içinde kolonu kirişi patlamış, aşağıya sallanan, önüne onlarca insanın aracını park ettiği binaların yıkımı tamamlanmamıştır.Elbistan'da aylardır ruhsat verilmemesinden dolayı orta hasarlı binaların güçlendirilmesinde çok geç kalınmıştır. Sığınacak bir yer bulamayan insanlar Orta hasarlı binalarda kaçak doğalgaz ile risk altında yaşamaktadır. Maddi imkansızlıkyaşayan insanlar faturalarını yatıramadığı için doğalgaz ve elektrikleri kesilmektedir. Ayrıca evleri yıkılan ve ağır hasar alan Elbistanlı depremzedelere hala eşya yardım ödemesi yapılmamıştır.”

‘DEPREMDEN SONRA YAPILAN TOKİ KONUTLARINDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ ALINMADIĞI İÇİN ONLARCA İŞ KAZASI GERÇEKLEŞMİŞTİR’

“Elbistan'da depremden sonra yapılan TOKİ konutlarında iş sağlığı ve güvenliği önlemleri alınmadığı için onlarca iş kazası gerçekleşmiştir. 1 Kasım 2023 günü Ketizmen’dekibir şantiyede iş cinayeti gerçekleşmiştir.Deprem sonrası ev ve işyeri kiraları en az 4-5 katına çıkmış olup, depremin ardından bir sezon geçmesine rağmen ne ev ne de işyeri teslimi yapılamamış, ruhsat verilmediği için özel sektöre de müsaade edilmemiştir. Ayrıca depremden sonra kurulan Elbistan konteyner çarşısında elektrikler kesilmiş, esnaftan proje, saat ve abone ücreti istenmektedir.”

‘İTİRAZ DİLEKÇELERİ KAYBEDİLDİ VE HASAR TESPİTLERİ YAPILMAMIŞTIR’

“Depremden sonra bakanlık adına hasar tespiti yapan uzman kişiler tarafından hasar tespiti yapılmayan onlarca yapı vardır, bu kişilerin süresinde yapmış oldukları itiraz dilekçeleri kaybedildi ve itiraz süresi geçti diye hasar tespitleri yapılmamıştır. Tespiti yapılmayan yüzlerce bina olmasına rağmen, mağdur olan yüzlerce insanın şikayeti olmasına rağmen ne il müdürlüğü ne de bakanlık bu hususta soruşturma bile yapmamıştır.”

‘GEÇMİŞE DÖNÜK EVRAKLARINI TEMİN EDEMEMEKTEDİR’

“Elbistan Belediyesi binası acil yıkılacak konumda olmamasına rağmen alelacele yıkılmış ve kayıtlı olmayan birçok arşiv belgesi enkaz altında parçalanmıştır. Yıkım esnasında evrakların enkazdan toplanamayacağını dile getiren avukatlar hakkında çeşitli suçlardan soruşturma dosyası açılmıştır. Deprem fırsat bilinip akla soru işareti getiren durumlar haricinde bugün vatandaş belediyeden arşivde kayıtlı olmadığı için geçmişe dönük evraklarını temin edememektedir.”

‘BÖLGENİN EĞİTİM VE SAĞLIK DURUMU İL OLMAYA MÜSAİTTİR’

“KOSGEB'in deprem sonrası işletmelerin canlanması destek programı olan acil durum desteğinden birçok meslek grubu faydalanmasına rağmen yokluk içinde görevini sürdüren deprem bölgesi avukatları acilen bu programa dahil edilmelidir.”

‘BÖLGENİN EĞİTİM VE SAĞLIK DURUMU İL OLMAYA MÜSAİTTİR’

“Bütün bunların üzerine;Elbistan‘ın deprem sonrası hayatta kalabilmesi için yerel seçimler öncesi mutlak il yapılması çalışmalarının başlatılması gerekir.Elbistan nüfusu 100.000’in üzerindedir.Elbistan il merkezine 150 km uzaktır.Çevresinde onu tamamlayan üç ilçe vardır.Özellikle tarım ve hayvancılıkla birlikte, bu doğrultuda oluşabilecek sanayi potansiyeli vardır.Bölgenin eğitim ve sağlık durumu il olmaya müsaittir.”

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.