Prof. Dr. Ahmet Rumeli Hocayı Dinlerken

Prof .Dr. Ahmet RUMELİ hoca elektrik alanında ülkemizin önde gelen isimlerinden biridir.

Özellikle 70 li yıllarda Türkiye’nin başta elektrik olmak üzere enerji alt yapısının planlanması ve gerçekleştirilmesi sürecinde önemli katlıklarda bulunmuştur.

Halen Ortadoğu Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Fakültesi güç sistemleri alanında “ Yüksek voltaj teknikleri “ dersi vermektedir.

Prof. Dr. Ahmet RUMELİ hoca, geçen yılda şehrimize gelerek  “ Elektrik enerjisi, Türkiye ve kıyamet “  isimli bir konferans yapmıştı. Ülke gerçeklerini çarpıcı bir şekilde anlatması dikkatleri çekmişti.

Bu defa 27 Temmuzda MADO tesislerinde, tekrar Kahramanmaraş’lılarla buluştu. “ Feza’ya Dünya’ya, ve Türkiye’ye bakış “  adıyla, hafızlarda yer alacak önemli bir konferans daha gerçekleştirdi.

Prof Dr. Ahmet RUMELİ hoca; MADO SARAYI nda gerçekleşen konferansına, Besmele ve dualarla  başladı. 30 milyon ışık yılı uzaklıktaki yıldızları, sistemleri, nebüla ve kara deliklerin yapılarını, hem, fen ve teknik hesabı ile, hem de İslami bakış açısı çerçevesinde ayet ve hadislerle anlattı. Bir nevi kainatın sırrını ifşa etti.

Bizleri, 30 milyon ışık yılı uzaklığından alarak, tefekkür gemisi ile güneş sistemimize ve dünyamıza taşıdı. Dünyamızı uzaklardan seyrettirdi. Maddenin, moleküllerine ve çekirdeklerine indirdi. Gördük ki her yerde aynı sistem vardı, aynı ustanın eseriydiler.  Mevlevilerin dönerek sema yapmaları gibi, Atomun çekirdekleri etrafında moleküller de dönmekteydi.  

Prof Dr Ahmet RUMELİ hoca, aynı zamanda bize inançları ile barışık, özünden taviz vermeyen, ideal bir ilim adamının nasıl olması gerektiğinin de profilini çiziyordu. Bunu hocanın şahsında görüyorduk.  

Bediüzzaman Said Nursi’nin tespitlerinin ne kadar da yerinde olduğunu gördük. “Vicdanın ziyası ulûm-u diniyyedir (dinî ilimlerdir). Aklın nuru fünûn-u medeniyyedir (modern fenlerdir). İkisinin imtizacı ile hakikat tecelli eder. O iki cenah ile talebenin himmeti pervâz eder (uçar). İftirak ettikleri (ayrıldıkları) vakit, birincisinde taassub; ikincisinde hîle, şübhe tevellüd eder."
Bu konferans aynı zamanda MADO nun bir kültürel etkinliği olması nedeni ile de çok manidardır.

Ekonomik olarak güçlenmiş müesseselerimiz aynı zamanda kültürümüze hizmet etme duygusunu koruyabilmişlerse, gerçekten güçlenmiş demektir. MADO kültürümüze hizmet hususunda her zaman önde gelen müesseselerimiz arasındadır.  

Sayın Prof Dr. Ahmet RUMELİ hocamızın sunduğu bu konferansın içeriği kadar  katılımcılarda çok önemliydi. Başta sayın valimiz Şükrü KOCATEPE. Kamu kurum ve kuruluşların amirleri, müdürleri, yetkilileri. Şehrimiz sanayicilerinin önde gelenleri, bizzat bir numaralı temsilcileri. Meslek odaları temsilcileri, Ayrıca Müftülüğümüzün kıymetli hocaları ile 200 civarında davetli topluluğu katılmışlardır.

Konferans bitiminde davetlilere MADO SARAYI nda yemek ikram edilmesi güzel bir misafirperverlik göstergesidir.

Şehrimizde bu tip etkinliklerle, iş adamlarımızın, müesseselerimizin kültürümüze sahip çıkmaları çok güzel bir hizmettir. Bu güzelliklerin daim olmasını temenni ederek, vesile olanlara teşekkür ediyoruz.

Selam ve sevgilerle.   

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Ali AVGIN Arşivi