RİZELİ GENÇLER, ELBİSTAN’DA HORON EŞLİĞİNDE PANCAR SÖKTÜ

RİZELİ GENÇLER, ELBİSTAN’DA HORON EŞLİĞİNDE PANCAR SÖKTÜ
Elbistan Gençlik Merkezi ile Rize Gençlik Merkezi'nin başlattığı "Çay-Şeker Kardeşliği" projesi kapsamında Rize'den gelen gençler, ilk kez gördükleri...

Elbistan Gençlik Merkezi ile Rize Gençlik Merkezi'nin başlattığı "Çay-Şeker Kardeşliği" projesi kapsamında Rize'den gelen gençler, ilk kez gördükleri şekerpancarı tarlasında horon eşliğinde pancar söktü. Bellerine taktıkları özel kanca ile tarladan pancarı sökmekte oldukça zorlanan Rizeli gençler, bıçaklarla yapraklarını temizledikleri pancarları römorka yükleyerek şeker fabrikasına gönderdi.

Elbistan Gençlik Merkezi ile Rize Gençlik Merkezi tarafından çayın vazgeçilmezi olan şekerin dostluğundan ilham alarak hazırlanan "Çay-Şeker Kardeşliği" projesi kapsamında Elbistan'a gelen Rizeli gençler, pancarın şekere dönüşme yolculuğuna tanıklık etti. Rizeli gençler, sabah erken saatlerde ilçeye bağlı Karahüyük Mahallesi'ndeki şekerpancarı tarlasına gitti. Rizeli gençler, tarlada ilk kez gördükleri şekerpancarı karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedi. Burada çiftçiler tarafından pancarın nasıl söküleceğine ilişkin bilgi alan gençler, daha sonra kolları sıvadı. Pancar sökmede kullanılan kancaları ellerine alan Rizeli gençler, ilk deneyimlerinde biraz zorlandı. Karadeniz müziğinin vazgeçilmezi olan kemençe eşliğinde pancar söken Rizeli gençler, alışma sürecinin ardından hızlandı. Gençlerden bir kısmı pancar sökerken bir kısmı da bıçaklar yardımıyla pancarın yapraklarını temizleyerek fabrikaya götürülmeye hazır hale getirdi.

Elbistanlı gençler de horon çekerken zorlandı

Verilen molada dinlenmek yerine kemençe eşliğinde horon tepen Rizeli gençlere, Elbistanlılar da eşlik etti. Elbistanlı gençler de tıpkı Rizeli gençler pancar sökerken zorlandığı gibi horon çekerken oldukça zorlandı. Proje kapsamında geçtiğimiz hafta Rize'de omuz omuza vererek çay toplayan Elbistanlı gençler, bu kez de akranlarına pancar sökmede yardımcı olmaya özen gösterdi. Rizeli gençler, tarladan buldukları dev pancarları da memleketlerine götürmek için özenle temizledi. Tarlada yığın haline getirilen pancarların yükleneceği römorku çeken traktörün direksiyonuna da Rize Gençlik Merkezi Müdürü Yasin Çakmakçı geçti. İlk kez traktör kullanan Çakmakçı, pancar sökmenin çay toplamaya göre daha kolay olduğunu kaydetti.

"Pancarın soframıza şeker olarak nasıl geldiğine şahitlik edecekler"

Çakmakçı, "Elbistanlı gençler, Rize'ye gelip çay topladılar. Rizeli gençlerimiz de Elbistan'a gelip pancar söküyorlar. Fabrikada da bu pancarın işlenmesini göreceğiz. Pancarın soframıza şeker olarak nasıl geldiğine şahitlik edecekler. Rize dağlık bir bölge. Çayı da toplaması kolay ama taşıması, alım yerine ulaştırılması çok zor. Pancarı sökerken bel bölgenizi kullanarak kanca kullanıyorsunuz. Her şeyin bir zorluğu var. Tarla düz ama sökmek bayağı bir zaman alıyor. Elbistanlı kardeşlerimize ev sahipliğinden dolayı teşekkür ediyorum. İnşallah gençlerimiz arasında çok güzel bir kültürel etkileşim oldu" şeklinde konuştu.

Elbistan Gençlik Merkezi Müdürü Ahmet Yılmaz ise, projenin iki etaptan oluştuğunu hatırlattı. Rize etabından sonra Elbistan etabının başladığını dile getiren Yılmaz, "Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğümüzün maddi katkıları ile Çay-Şeker Kardeşliği projemizin ikinci etabındayız. Birinci etapta Elbistanlı gençlerimizi, çayın başkenti ve Doğu Karadeniz'in incisi olan Rize ilimize götürdük. Rize'de çayın soframıza nasıl geldiğini, hangi aşamalardan geçtiğine şahit oldular. O serüveni hem gördüler hem de bizzat rol aldılar. Rize'mizin tarihi ve kültürel yerlerini gezdik. Bizim buradaki asıl gayemiz, bir kardeşlik iklimi oluşturmak. Elbistanlı gençlerimizle Rizeli gençlerimiz arasında bu iklimi ve bağı oluşturabildiysek ne mutlu bize. Şekerin, tarladan nasıl soframıza geldiğine şimdi onlar şahitlik ediyorlar ve bizzat da tarlada uyguluyorlar" ifadelerini kullandı.

Kucağındaki dev pancarla konuşan Rizeli gençler ise, "İlk kez pancar gördük. Pancar toplamak hem kolay hem de zor. Çay toplamak da onun kadar da zor iş. Kanca çekmekten herkesin beli ağrıyor" dedi.

Elbistanlı gençler de, Rizeli akranlarını misafir etmekten dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdi.

RİZELİ GENÇLER, ELBİSTAN’DA HORON EŞLİĞİNDE PANCAR SÖKTÜ

RİZELİ GENÇLER, ELBİSTAN’DA HORON EŞLİĞİNDE PANCAR SÖKTÜ

RİZELİ GENÇLER, ELBİSTAN’DA HORON EŞLİĞİNDE PANCAR SÖKTÜ

RİZELİ GENÇLER, ELBİSTAN’DA HORON EŞLİĞİNDE PANCAR SÖKTÜ

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.