Z. Abidin KIYMAZ

Z. Abidin KIYMAZ

SEÇIM SONUCU NASIL OLUR?

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçimlerinin arifesindeyiz. Türk demokrasisi kesintilere rağmen geleneği oluşmuş kökleşmiş, Avrupa ve ABD seçimlerine bakıldığında vatandaşlarımız yüksek oranla seçimlere katılımla demokrasiye güç vermektedir.

Bu seçimin diğer seçimlerden ayıran özelliği Cumhurbaşkanlığı yönetim modelinin bu seçimle hayata geçiriliyor olması, yürütme ve yasamanın belirgin şekilde ayrışmasıdır.

Yapılan kampanyalar mitingler vs çalışmalar sonunda, iktidar kanadı ilk turda cumhurbaşkanlığı seçimini %55’le Recep Tayyip Erdoğan’ın kazanacağını iddia etseler de, şahsen Cumhurbaşkanlığı seçiminin 2.tura kalacağına inananlardan biriyim.

İLK TURDA ERDOĞAN SEÇİLIRSE SURPRİZ SAYILMAZ

Cumhur ittifakının da, Millet ittifakının da %46 -47 bandında olduklarına inanıyorum. Seçim 2.tura kalırsa BDP’nin tavrı sonucu etkileyecektir..

 Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan ilk turda %51 gibi bir rakamla seçilebilirse bu durum da içeride ve dışarıda sürpriz sayılmaz.

Seçim 2.tura kalırsa ve Muharrem ince ile seçim finali yapılırsa, bu durumda Cumhurbaşkanı R.Tayyip Erdoğan’ın seçilme şansı diğer seçeneğe göre artar,.

İkinci turda BDP seçmeni muharrem inceye eksiksiz oy verse de Saadet partisi ve İYİ parti tabanı oy verir fakat çalışmaz, hatta bir kısmının da sandığa gitmeyeceğine inanıyorum.

İlk turda %51 çıkmazda 2.tura R.Tayyip Erdoğan -Meral Akşener finale kalırsa, bu durumda seçim heyacanı tavan yapar, sonuç sürprizlere gebedir.

 Böyle bir durumda CHP-SP tabanı Meral Akşener’e hem oy verir hem de çalışır, bu pozisyon da BDP Meral Akşener’e tam destek verirse şanslar eşitlenir, ama BDP Akşener’e nasıl bakar destekler mi? tarafsız mı kalır bununla ilgili kanaat belirtmek için 2.turu görmek lazım. Böyle bir durum zuhur eder 2.turda Meral Akşener’in seçimi kazanma gibi bir durum ortaya çıkarsa, uyum yasalarının yeterli düzeyde ve doğru çıkarılmadığı için AK Partililer anayasa mahkemesine başvurup seçimin tümden iptalini gündeme getirirlerse şaşırmayın, BURASI TÜRKİYE.

Benim arzum temennim Cumhurbaşkanlığı seçiminin 1.turda bir adayın %51 alarak kazanmasıdır, bu durum piyasayı rahatlatır, aksi belirsiz durum 2.tura kadar piyasayı dalgalandırır.

ADIYAMAN SEÇİMİ

Ak partinin en güçlü olduğu yerlerden biri Adıyaman, burada geçen dönem BDP 1, AK parti 4 vekil çıkarmıştı. Bu dönem ben CHP’nin 1 vekil çıkaracağını, ittifak oy desteğiyle de şansını zorlayacağına inanıyorum.

AHMET AYDIN’A ADIYAMAN’IN İHTİYACI VAR

AK partinin Adıyaman’da avantajını kaybetmemek için 200 binin üzerinde oy alması lazım. Kamuoyunda milletvekili listelerine tabandan tepki geldiği söylenip duruyor, bu durum sandığa ne kadar yansır? Tahmin etmek zor.

 AK Parti Kahta- Besni- Gölbaşı ilçe merkezinde gözle görülür bir oy kaybı yaşamazsa seçimi hasarsız atlatır Yakup Taş’ıda meclise rahat taşıyabilir ki böyle bir sonuca Ahmet Aydın’ında ihtiyacı var, Adıyaman’ında, Ahmet aydın başarılı bir sonuçla çıkarsa konumunu korumakta avantajlı olur. Aksi durumda yerel seçimlerde rahat geçmez.

İYİ PARTİ VE MAHMUT BOZKURT

Mahmut Bozkurt’un İYİ partide siyasete soyunması Adıyaman siyasi hayatını renklendirdi, sağ seçmene siyasi alternatif sundu, iktidarın ezici üstünlüğü olan seçim bölgesinde, ne derece başarı gösterecek? Bende dâhil tahmin etmekte yetersiz kalıyoruz.

MHP VE SELIM ÇAKIR

Selim Çakır Meral Akşener’in seçim bölgesi Kocaeli’nde ülkü ocakları başkanlığı yaptı. Bahçeli’ye bağlılığını gösterdi Bahçeli’de bunu ödüllendirdi. AK Partililerden daha fazla Cumhurbaşkanı Tayyıp Erdoğan’ın seçilmesi için çalışıyor. Kendisinin seçilmesi için MHP’nin Adıyaman’da iyi bir oy alması lazım.

SAADET PARTİSİ VE HAŞİM ASNUK

Saadet Partililer kıt imkânlarla seçim çalışmasını götürüyorlar, Haşim Asnuk sevilen sayılan bir dava adamı, muhtemelen en çok oyu Kâhta’dan  alacaklar, diğer bölgelerde gösterecekleri performansla da saadet partisinin Adıyaman’daki geleceğinin haritasını çizecekler.

Kazasız belasız bir seçim geçirilmesini diliyor, Bayramınız kutlu olsun diyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Z. Abidin KIYMAZ Arşivi