ŞEHİR TRAFİĞİ VE TOPLU TAŞIMA

ŞEHİR TRAFİĞİ VE TOPLU TAŞIMA
Gazeteci ve köşe yazarı Bekir Doğan bugün ki yazısında şu konuyu ele aldı;

Kahramanmaraş'ın bugün için birinci meselesi şehir trafiği ve toplu taşıma oldu.

     Akşam bakıyorum: Trabzon bulvarı, Azerbaycan bulvarı , Şekerdere, Karamanlı kavşağı da yoğun trafik var.

     Herkes bizim gibi düşünmüş olacak ki: Güney çevre yolu, Bugün için aslında ismini Kayseri Bulvarı yapmak gerek, burada da 3 şerit araç yoğunluğu var, Ağcalı veya sümbüllü vadisinden binevler bölgesine ulaşmaya çalışıyorlar ama bu yollarda çok yoğun trafik yükü var.

     Sabah işe gelme, akşam eve gitme saatlerinde yoğunluk var, birde okulların servislerinin getirdiği trafik yüküne, trafik lambaları da tuz biber olunca, Kahramanmaraş trafik akışı neredeyse durma noktasına geliyor.

     Şehir merkezi: çevre yolu başta olmak üzere yoğun bir trafik yükü.

     Çözüm ise toplu taşımanın çözülmesine bağlı

     Bir defa; Necip Fazıl Kısakürek Şehir Hastanesinden, Kavlaklıya kadar olan cadde üzerinde sabit hat olarak Troleybüs seferi konmalıdır. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi karasu dan elektrik üretimi yapmakta bu seferler bedavaya yakın olacaktır. örnek isterseniz: en yakın ilimiz Malatya da olduğu gibi Troleybüs seferi konmalıdır. Hastaneden başlayarak, Gaziantep yolu, Madalyalı Kavşaktan Azerbaycan bulvarı, Şekerdere, Adliye, Kavlaklı olmak üzere direk bir hat.

    Her mahallenin bir otobüsü olmalı ve otobüs numaraları da mahallelere göre yeniden verilmelidir.

    Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin yanına yapılan kapalı otoparkın üzerine otobüs merkezi yapılmalı, Kahramanmaraş'taki her otobüs, mahalle meydanından veya Muhtarlık önünden kalkarak en kısa kestirme yoldan buraya gelmeli, burada aktarma yapılarak vatandaşımız gitmek istediği yere kısa zamanda gitmelidir. Herkes bu otobüs merkezine gelmelidir. Gideceği yere de buradan gitmelidir.

    Gezmedik sokak, cadde bırakmayan otobüslerimiz zarar etmektedir.

    Otobüs sahiplerini bir dinlenmesi gerek.

    Ortak akılla yeni düzenlemeyi yapmak gerek.

    Kahramanmaraş Şehir merkezi içindeki otobüs duraklarının yerleri acilen değiştirilmeli.

    Otobüs durakları: Ankara, İstanbul, İzmir ve diğer büyükşehirlerimizde benim gördüğüm, Mahalle meydanı, Alışveriş merkezi önü, Camii önü, okul önü, kamu kurumu önü, Mahalle çarşısı gibi merkezi yerlerde olur.

     Ya bizde öyle mi?

     Adımın başına durak var, kim nereye durak istedi ise oraya durak konmuş, bir çok durağın konduğu yere de anlamsızdır. Adım başına durak, neredeyse her evin önüne bir durak konacak, kimse yürümek istemiyor böyle bir toplu taşıma sistemi olmaz.

     Durakları koyarken, yerini iyi seçmek gerekir.

     Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı aklı başında bir çalışma yaparak yeniden bir düzenleme yaparak: otobüs hatları ve durakların yerini belirlemelidir.

     Halkın yoğun olarak geldiği merkezlere otobüs durağı konmalıdır.

     Kavşaklarda sağa dönüş cepleri yapılacak onlarca kavşak var buralarda sağ dönüşleri serbest ederek trafik lambası çilesine son verilmelidir.

     Kahramanmaraş'ta toplu taşıma araçlarını düzenli çalıştırırsak, hem otobüs sahipleri para kazanır, hem de Kahramanmaraş'ın trafik sorunu yüzde 50 çözülür.

     Bana göre Kahramanmaraş'ta trafik sorunu değil yönetim sorunu vardır.

     Kahramanmaraş Büyükşehir: bir düşünün Doğukent-Güneş evlerinden Kavlaklı arasındaki mesafeyi. Bir düşünün Türkoğlu ile Merkez arasını, bir düşünün NFK Şehir hastanesi ile KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesi arasındaki mesafeyi, Karacasu ile Kavlaklı arasını, Bu sebeple Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi otobüs merkezi kurulmalıdır.

     Kahramanmaraş toplu taşıma sistemi sil baştan yapılması gerekiyor.

     54 km. otobüs hattı olmaz, bu düzenlemenin yeniden yapılması gerekir.

     Biz toplu taşımayı düzene koyarsak vatandaş çarşıya arabası ile inme yerine toplu taşımayı kullanır. Bu sebeple Kahramanmaraş'ta toplu taşıma araçlarını çok iyi kullanmamız gerekiyor.

    Bizden söylemesi karar Büyükşehir Belediyemizin.

    İyi günler…

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.