Sivas’ta bilim adamları kuraklığa dayanıklı tohum geliştiriyor

Sivas’ta bilim adamları kuraklığa dayanıklı tohum geliştiriyor
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Tolga Karaköy, kuraklığa dayanıklı tohum tür ve çeşitliliğin geliştirilmesi...

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Tolga Karaköy, kuraklığa dayanıklı tohum tür ve çeşitliliğin geliştirilmesi konusunda çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Türkiye'deki kuraklık beklentisi bilim adamlarını bu yönde çalışmalara itti. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Tolga Karaköy, kuraklığa dayanıklı tohumlar üzerinde çalışmalarının sürdüğünü kaydetti. Karaköy yaptığı açıklamada, "İklim rejiminin değişikliğine yönelik olarak yıllardır bu konular hakkında da çalışmalarımız söz konusu. Özellikle kuraklığa dayanıklı tür ve çeşitliliğin geliştirilmesi konusunda bizim çalışmalarımız var. Kuraklığa dayanıklı çeşitlerin geliştirilmesi için melezleme ve ıslah çalışmaları yapmaktayız. Bu manada özellikle bölgemiz açısından gerek baklagiller gerek tahıllar grubunda ıslah çalışmalarını yürütüyoruz. Şuan çeşit adaylarımız var, bu çeşit adaylarımızın üzerinde çalışmalarımız sürüyor" dedi.

"KURAKLIK SON DERECE MÜHİM"

Doç. Dr. Tolga Karaköy, son 44 yılın en kurak ikliminin yaşandığını, kuraklığın son derece mühim olduğunu belirterek, "Tarımsal manada kuraklık dediğimiz zaman, bitkilerin ihtiyacı olan suyu topraktan alamamasına biz tarımsal kuraklık olarak ifade ediyoruz. Bu yıl gerçekten çok ciddi bir kuraklık söz konusu. Son 44 yılın en kurak iklimini yaşamaktayız. Kuraklık son derece mühim. Özellikle ülkemizin içinde bulunduğu periyota bakacak olacaksak bu periyotun içerisinde kuraklığın yaşanması iklim değişikliğinden dolayı kaçınılmaz. Tabi bitkisel açıdan çok önemli. Özellikle bizim bölgemizde yoğun olarak fizyolojik kışlık buğdayın yetiştirildiğini görmekteyiz. Bu açıdan baktığımızda sonbahardan başlayarak bu döneme kadar olan yağışa baktığımız zaman buğdayın çimlenmesi dahi yeterli yağışın düşmediğini söyleyebiliriz. İklim rejiminin değişikliğine yönelik olarak yıllardır bu konular hakkında da çalışmalarımız söz konusu. Özellikle kuraklığa dayanıklı tür ve çeşitliliğin geliştirilmesi konusunda bizim çalışmalarımız var" şeklinde konuştu.

(Onur Erden - Veysel Korkmaz/İHA)

Sivas’ta bilim adamları kuraklığa dayanıklı tohum geliştiriyor

Sivas’ta bilim adamları kuraklığa dayanıklı tohum geliştiriyor

Sivas’ta bilim adamları kuraklığa dayanıklı tohum geliştiriyor

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.