“İNTERNET KAFESİ” YAYIMLANDI

“İNTERNET KAFESİ” YAYIMLANDI
Kahramanmaraş’ta tek kişilik gösterileriyle marka olan eğitimci Salman Kapanoğlu’nun İnternet Kafesi isimli kitabı yayımlandı

Kahramanmaraş’ta tek kişilik gösterileriyle marka olan eğitimci Salman Kapanoğlu’nun İnternet Kafesi isimli kitabı yayımlandı

Kahramanmaraş’ın kültür ve sanat alanında son dönemde yetişen yazdığı tiyatro oyunları, skeçler ile adından sıkça söz ettiren eğitimci Salman Kapanoğlu İnternet Kafesi adını verdiği yeni kitabını yayımlayarak okuyucu ile buluşmasını sağladı.

Kahramanmaraş’ta günlük hayatın içinde her an karşılaşabileceğimiz olayları gözlemleyerek kendine özgü üslubuyla çeşitli başlıklar altında bir kitaba dönüştürdüğü bu eserde ders alınması gereken önemli konularda yer almaktadır.

Kahramanmaraş’ta kendine özgü bir anlayışla yayın hayatını devam ettiren maraş gündem haber sitesini ziyaret ederek imtiyaz sahibi Mehmet Taş’a kitabını imzalayarak hediye eden Salman Kapanoğlu, “Kahramanmaraş bir kültür ve medeniyet şehridir. Bu güzel şehre, şehrin kültür ve sosyal hayatına yine bu şehrin sokaklarında geçen olayları farklı bir bakış açısıyla yansıtmak ve kardeşliğimizi pekiştirmek gayesi ile yıllardır didinip dururum. Bize destek veren tüm hemşerilerime teşekkür ederim” diye konuştu.

dscn8602.jpg

SALMAN KAPANOĞLU BU ŞEHİR İÇİN BİR DEĞERDİR

Gazeteci Mehmet Taş ise Salman Kapanoğlu ismini ilk defa 1976 ya da 77 yılında yayımlanan bir Onikişubat dergisindeki yazıları ile tanıma imkanı bulmuştum. Daha o dönemde ortaokul lise öğrencisiydim. Gazeteciliğe başladıktan sonra güzel bir ilişkimiz oldu. Her zaman bir eğitimci olarak gördüğüm Salman hocamızdan bizde istifade ettik. O engin mizahi anlayışı ve bu anlayışı Kahramanmaraş’ta ki günlük hayattan esinlenerek dile getirmesi bizleri her daim heyecanlandırmıştır. Değerli hocama yazarlık hayatında da başarılar diliyorum dedi

İNTERNET KAFESİ’NDEKİ ÖNSÜZ ÇOK ŞEYİ ANLATIYOR

Sanat, ne sanat için ne de bir toplum içindir; sanat yalnız insan içindir. Sanatkâr, gerçek sanatkârın kâinattaki sanatını arar. Kim, ne kadarını görebilirse…

Toprağa düşen tohum, cinsine göre çiçek açar. İnsan da topraktan yaratılmıştır, yaratan, toprağımıza hangi tohumu atmışsa onun meyveleri fışkırır rengârenk…

Sanat adamları; kimi resim, kimi beste yapar; kimi şiir, kimi roman yazar, bize de tiyatro düştü.

Anne, çocuğunu doğurmadan rahata ermez. Sanatkâr da eserini olgunlaştırmadan görücüye çıkarmaz.

Sanat, sanatkârı gayesine götüren bir vasıtadır. Bütün sanatkârlar, sanatlarıyla O büyük Sanatkârın rahmetine ya da gazabına koşar. Rahmete koşanlar, nereye koştuğunu bilir de gazabına koşanlar, bilir mi bilmem…

Toprağa saçılan tohum, bitmem diyemez. Oyunlarımı, yazmamak için yıllarca direndim; hatta oyunlarımdan bazılarını geçmişte kaleme almadan sahneledim. Tohum misali, gün geldi bu oyunlar, İNTERNET KAFESİ kitabında hayat buldu.

Gençlik, milletlerin en kıymetli hazinesidir. Batı, bu hazineden mahrum olduğunu çok iyi biliyor. Onun için de bizim gençliğimize kancayı attı. Maalesef, Türk gençleri batının her türlü cazibesinin sarhoşluğuyla bu girdapta çırpınıp duruyor.

Bizler, gençliği, gençlerin elinden alamayacağımıza göre; gençlerimizi bu girdaptan kurtarmamız gerek.

Bu oyunlarımla girdaptaki gençlere, can simidi atıyor;  uçurumun kenarındaki gençlerimize kurtuluş eli uzatıyorum. 

Görev yaptığım okullarda, tiyatro kolunu hep bize uygun gördüler. Oyun seçimlerimizde Milli Eğitim’in ruhuna uygun oyun bulmakta çok zorlandık. Klasik yazarların edebi oyunlarını sahnelemeyi de bizim gözümüz kesmedi.

Bu kitaptaki oyunların hepsi, Türk mutfağında pişmiş, Milli soframıza servis edilmiş, gençlerimizin tam dişine ve damak tadına uygun oyunlardır.

Öğretmen arkadaşlarım da bu oyunları sahnelemek isterlerse, dekor ve kostüm yönünden zorluk çekmeyeceklerdir.

Öğrencilerimiz, İNTERNET KAFESİ’nde yer alan tiyatro aynasında kendilerini görüp, gerçek benliklerine döneceklerdir. En azından niyetimiz ve temennimiz budur. İyi seyirler…

dscn8606.jpg

SALMAN KAPANOĞLU KİMDİR?

1956 yılında Kahramanmaraş’ta doğan yazarımız, mezun olduğu Kahramanmaraş Lisesi, edebiyat öğretmenliğinden 2007 yılında emekli oldu.

Ankara Üniversitesi’ne bağlı Kırıkkale Meslek Yüksek Okulu’nda Güzel Sanatlar ve Türkçe Derslerine girdi.

Hisar, Türk Edebiyatı, Töre, Devlet, Milli Gazete, Millet, Çaylak, Testere, Uzunoluk, Edik, Alkış vs Gazete ve dergilerde, edebi ve mizahi yazıları yayınlandı.

Dr. Alaiddin Yavaşça, Ahmet Özhan, Necdet Tokatlıoğlu, Ali Şenozan, Ela Altın, Bilge Pakalınlar, Suna Batıgün, Ahmet Melik, Akif Özüşen, Seyit Al, Selahattin Erorhan, Necla Erol gibi TRT sanatçılarıyla Türkiye turnelerine çıkarak sunuculuklarını yaptı.

Tek kişilik (Stand Up) gösterilerini; Ankara, Bursa, Konya, İzmir, Niğde ayrıca; Kahramanmaraş Sütçü İmam, Konya Selçuk, Isparta Süleyman Demirel ve Gaziantep Üniversitelerinde sergiledi. 

“Bir Tatlı Tebessüm Tiyatro Topluluğu” nu kurdu. Kendi yazıp yönettiği oyunları,  Kahramanmaraş’ta ve diğer illerde sahneledi.

Emekli olduktan sonra, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nün kuruculuğunu yaptı. Burada uzun yıllar tiyatro dersleri vererek birçok tiyatro öğrencisi yetiştirdi.

Yazıp yönettiği, yedi adet oyununu 2008 yılında yayınladığı “Çarşıbaşı Hatıraları” adlı kitabında topladı.

“Akılsız Başın Cezası” adlı Ortaoyunu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları Edebi Kurulu’ndan geçerek sahnelenmeye hak kazandı.  

Halen, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünce KADEP Projesi kapsamında ilk, orta ve liselerde tek kişilik gösteri tarzında “Değerler eğitimi” vermeye devam etmektedir.

Yazarımız Salman Kapanoğlu, evli ve dört çocuk babasıdır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.