SPORDAN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER

SPORDAN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER
Sağlıklı yaşamın olmazsa olmazlarından biri olan spor, öncesinde yapılacak doğru uygulamalarla daha fazla etki görmenizi sağlayabilir.

Sağlıklı yaşamın olmazsa olmazlarından biri olan spor, öncesinde yapılacak doğru uygulamalarla daha fazla etki görmenizi sağlayabilir.

SPORUN ÖNEMİ

Spor, sağlıklı yaşamın olmazsa olmazlarından biridir. Sağlıklı beslenme ile birlikte düzenli olarak yapılan spor ve egzersizler, vücudun dengesinin korunmasını sağlar. Düzenli olarak yapılan spor sağlıklı beslenme ile desteklendiğinde daha etkili sonuçlar alınmaktadır.

Özellikle çocukluk yaşlarında başlayan spor aktiviteleri çocuğun sağlıklı yaşam alışkanlığı kazanmasını sağlarken aynı zamanda sorumluluk bilinci kazandırarak öfkesini ve duygularını kontrol altına almayı öğretir. Bu nedenle ailelerin çocuklarını sevdiklerin ve yeteneklerinin olduğunu düşündükleri spor aktivitelerine göndermeleri oldukça önemlidir.

Spor, sağlıklı yaşamın önemli ve büyük bir parçası olması nedeniyle spor yapan kişiler sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklardan uzak kalırlar. Spor, vücut direncini arttırarak hastalıklara karşı oldukça etkili bir koruma ve direnç sağlamaktadır.

Spor, birçok hastalık karşısında vücut direncinin yüksek kalmasını sağlarken aynı zamanda organların sağlıklı ve olması gerektiği gibi çalışmasına yardımcı olmaktadır. Düzenli olarak yapılan spor ve egzersizler kalp ve damar hastalıklarından şeker hastalığına kadar birçok alanda ekstra koruma ve direnç sağlamaktadır.

SPOR ÖNCESİNDE NE YAPMALI?

Düzenli olarak spor yapmak her zaman için yeterli olmamaktadır. Spor öncesinde, spor sırasında ve spor sonrasında yapılan yanlışlar harcanan tüm enejinin boşa gitmesine neden olabiliyor. Bu nedenle spor yapmadan önce doğru bir beslenme düzeni oluşturmalı ve mutlaka ısınma hareketlerini yapmalısınız.

SPOR ÖNCESİ BESLENME

Öncelikle aç karşına spor yapmaktan kaçının. Aç karnına spor yapmanız spordan sonra daha çok acıkmanıza ve spor sırasında daha az yağ yakmanıza neden olabilir. Aynı zamanda tansiyonunuzun dengede kalması için mutlaka spordan 2 saat önce yemek yemelisiniz.

Spor sırasında daha fazla yağ yakmak için öncelikle sağlıklı ve doğru beslenmenin başlıca koşul olduğunu bilmek gerekir. Spor öncesinde tüketilen tatlı, tuzlu, yağlı yiyeceklerin yanı sıra hamur işi tüketmek spor sırasında insülin seviyesinin artmasına neden olarak yağ yakımını zorlaştırır. Bu nedenle spor öncesinde sindirimi kolay ve glisemik indeksi düşük besinler tercih etmelisiniz.

Spor öncesinde sebze ve meyve ağırlıklı gıdalarla beslenmeniz daha sağlıklı ve doğru bir tercih olacaktır. Zamanınız yok ve açsanız yulaflı müsli, kahvaltılık mısır gevreği, yoğurtlu yulaf, bulgur, elma veya muz gibi atıştırmalıkları tercih edebilirsiniz. Bu besinler uzun süre enerji ihtiyacınızı karşılamaya yetecektir.

Kısaca spor öncesinde tüketmemeniz gereken besinleri sıralamak gerekirse; patates, pirinç pilavı, makarna, hamur işleri, kızartma yemekleri, beyaz ekmek, tatlı, rafine edilmiş yiyecek ve içeçekler olduğunu söyleyebiliriz.

Spor öncesinde tüketebileceğiniz besinlerin yanı sıra kahve tüketerek spor sırasında yağ yakımına destek olabilirsiniz. Uzmanlar, zayıflamak isteyen kişilerin spor öncesinde bir fincan şekersiz kahve içmelerini önererek; metabolizmanın hızlanarak yağ yakımına destek olacağını belirtiyor.

SPOR ÖNCESİNDE HAZIRLIK

Öncelikle spora başlamadan önce uygun ayakkabı ve kıyafetleri hazırlamalısınız. Aksi halde spor sırasında yanlış tercih edilen kıyafetler hareketlerinizi kısıtlayarak sporunuzu olumsuz yönde etkileyecektir. Kıyafetlerin yanı sıra gerek evde spor yaparken gerekse spor salonunda spor yaparken yanınızda mutlaka terinizi silmek için temiz bir havlu bulundurmaya özen gösteriniz.

 

Özellikle çalışan birçok bayan ancak iş çıkışı spora gidebiliyor. Bu durumda spora başlamadan önce makyajlarını mutlaka temizlemelerini öneririz. Aksi halde spor sırasında terleyecekleri için tüm makyajları akacak ve terle birleşen makyaj cildinizin daha kolay tahriş olmasına neden olacaktır.

Spor öncesinde mutlaka yerine getirmeniz gereken uygulamalardan bir diğeri ise ısınma hareketleridir. Çeşitli ısınma hareketleri ile spor sırasında olası kazaların ve sakatlanmaların önüne geçebilirsiniz. Açma-germe, koşu ve esneme hareketlerini spor öncesinde ihmal etmeyiniz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.