TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ’NDEN DULKADİROĞLU’NA ÖDÜL

TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ’NDEN DULKADİROĞLU’NA ÖDÜL
Tarihi Kentler Birliği, Dulkadiroğlu Belediyesi’nin ortaya koyduğu Tarihi Sokak İyileştirme ve Mutfak Müzesi projelerini ödüle layık gördü. 

Tarihi Kentler Birliği, Dulkadiroğlu Belediyesi’nin ortaya koyduğu Tarihi Sokak İyileştirme ve Mutfak Müzesi projelerini ödüle layık gördü.  Toplamda 69 belediyenin 143 projeyle katıldığı yarışma sonunda Dulkadiroğlu Belediyesi projeleriyle 2’incilik ödülünü göğüsledi.

Tarihi ve kültürel değerlerini ön plana çıkarmak adına başlattığı çalışmalarını tüm hızıyla sürdüren Dulkadiroğlu Belediyesi, bu kapsamda ortaya koyduğu iki projesiyle ödüle layık görüldü. Tarihi Kentler Birliği’ne üye olan Dulkadiroğlu Belediyesi, kurumun düzenlediği 2016 yılı Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma yarışmasında iki projesiyle ödüle layık görüldü.
Konuyla ilgili bilgilendirme toplantısı düzenleyen Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, tarihi ve kültürel değerlerin ön plana çıkarılması konusunda başlattıkları tüm çalışmaların başarılı bir şekilde devam ettiğini kaydetti. Bu kapsamda bir de ödül aldıklarını aktaran Başkan Okay, bu ödüllendirmenin kendilerini yeni projeler için de teşvik ettiğini söyledi.

dul_9946.jpg
Ödül aldıkları projeleri ve konuyu anlatan Başkan Okay, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Dulkadiroğlu Belediyemiz Tarihi Kentler Birliğine üye bir belediyedir. Tarihi Kentler Birliği; Tarihi eserlerin yoğun olduğu kentlerin oluşturduğu bir birliktir. Tarihi eserler gündemde olduğu için çok da önemli bir oluşumdur. Tarihi Kentler Birliği çeşitli periyotlarda çeşitli toplantılar organize etmektedir. Bu toplantılarda da belediyeler arasında istişare ve tecrübe paylaşımları olmaktadır. Ayrıca bu paylaşımlar doğrultusunda çeşitli yarışmalarda organize edilmektedir. Bu yarışmalardan bir tanesi de Tarihi Kentler Birliği’nin 2016 yılı Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Projesi olarak yapıldı.

dul_9951.jpg
69 BELEDİYE 143 PROJE ARASINDAN İKİNCİ OLDUK

Başkan Okay, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Dulkadiroğlu Belediyesi olarak biz de bu yarışmaya katıldık. Toplamda 69 belediye 143 proje ile yarışmaya katıldı. 143 proje içerisinde belediyemiz tarafından yapımı gerçekleştirilen; Bahtiyar Yokuşu konak restorasyonu projemiz ve mutfak müzesi projemiz proje alanında Türkiye ikincisi olarak ödüle layık görüldü. Bu ödüllendirme bizleri ayrıca sevindirdi. Bu bizi daha da cesaretlendirdi. Bu yöndeki çalışmalarımızı hızlandırarak yolumuza devam edeceğiz. Bu projelerimizi artırarak devam edeceğiz.”

dul_9999.jpg

TARİHİ SOKAK İYİLEŞTİRME PROJESİ

Tarihi Sokak İyileştirme projesiyle Kahramanmaraş’ın turizmine önemli bir katkı sağlayacaklarını aktaran Başkan Okay, sözlerin şu şekilde sürdürdü: “Hepimizin yakinen bildiği bir Bahtiyar Yokuşumuz mevcut. Bahtiyar yokuşundan topraklı ve ince yola bağlantılar mevcut. Biz bu alanı komple sokak iyileştirme projesine almıştık. Bu noktada turizm bakanlığından çeşitli hibeler aldık ve inşaata başladık. Burada 17 adet tescilli bina mevcut. Şuan bu binalar vatandaş tarafından kullanılmaktadır. Biz bu evleri onların adına projelendirip turizm bakanlığımıza sunduk. Neticesinde projemiz kabul gördü ve altı yedi aydır burada çalışma yapmaktayız. Mevcut 17 konağı bitirdikten sonra yeni konakların yapımı için de çalışmalara başlayacağız. Kahramanmaraş’a gelen yerli ve yabancı turistlerin gezip göre bileceği en güzel yerlerden biri de bu alan olacak.”

DULKADİROĞLU BELEDİYESİ OLARAK 4 KONAK ALDIK

Tarihi Sokak İyileştirme projesine ek olarak 4 adet konağın restorasyon çalışmasını yaptıklarını anlatan Başkan Okay, konak yenileme çalışmalarını ise şu şekilde anlattı: “Dulkadiroğlu Belediyesi olarak 4 adet konağı satın alarak çalışma yaptık. Bu konaklardan ilki olan Mutfak Müzesi’ni tamamlayarak hizmete sunduk. Mutfak Müzemiz’in hemen yanında bulunan bir konakta çalışma yapmaktayız. Bu konağımızı Somut Olmayan Değerler Müzesi olarak faaliyete geçirmeyi düşünüyoruz. Bu müzemizin içerisinde bir adette kayıt stüdyosu bulunacak. Kahramanmaraş’ımızın tüm değişlerini ve ağıtlarını burada kayıt altına alma hedefimiz var.  Bunun dışında bir de kasap halinin üst kısmında bir konağımız daha var. Burada da çalışmalar başladı ve tüm hızıyla devam ediyor. Üdürgücü konağımızı misafirhane ve ofis olarak kullanacağız. Burayla ilgili çalışmalar yaparken bir de roma mezarına rastladık. Bu roma mezarını bir cam koruma içerisine alarak çalışmalarımıza devam edeceğiz. Dördüncü konağımız da Divanlı Cami’nin hemen yanında bulunuyor. Bu konağımızı da Kent Kültürümüzü Koruma ve Araştırma merkezi olarak kullana bileceğimiz şekilde restore edeceğiz.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.