M.Fatih ERDOĞAN

M.Fatih ERDOĞAN

Tatiller Yeniden Düzenlenmeli

Bilindiği gibi ülkemizde okullar Eylül ayının ikinci haftası açılır. Ocak ayının üçüncü haftası tekrar kapanır. İki haftalık bir tatilin ardından Şubat ayının ikinci haftası tekrar açılır. Haziran ayının ikinci haftası tekrar kapanır. Üç ay süren uzun bir tatilin ardından Eylül ayının ikinci haftası tekrar açılır.

Benim ülkemde bir takvim yılı üç yüz altmış beş gündür ama öğrenciler okula 180 iş günü giderler. Bu sürenin uzun bir bölümü kış aylarına denk gelir. Sahillerimizdeki yerleşim bölgelerinin dışında kalan yerleşim bölgelerimizde Aralık ayında başlayan kar yağışları nedeniyle yollar kapanır ve kar tatilleri başlar. Doğudaki birçok köyümüzde Aralık, Ocak, Şubat ve Mart aylarında bırakın okula gitmeyi sokağa çıkmak bile mümkün olmaz…

Kış aylarında çocuklarımızın büyük bir kısmı hastalanırlar. Kimisi grip, kimisi nezle, kimisi boğmacaya yakalanırlar. Hastalık bir yandan, kapanan yollar diğer yandan insanları evlerinde oturmaya mahkûm ederler. 180 iş günü olan eğitim ve öğretim süresi kısaldıkça kısalır. Bu sebeplerle doğu ve güney doğuda tatiller uzun, eğitim öğretim kısadır.

Bizce Milli Eğitim Bakanlığımız çalışma takvimini yeniden düzenlemelidir. Eğitim öğretim üçe bölünebilir. Üç buçuk ay eğitim 15 gün tatil şeklinde üçe bölünebilir. Veya beş ay eğitim bir ay tatil şeklinde ikiye bölünebilir. Veya daha değişik bir uygulama yapılabilir.

Eğitim – öğretim yapılan gün sayısını mutlaka artırmalıyız. Okula gidilen gün sayısını en az iki yüz elli güne çıkartmalıyız. Bunu yapabilmek için elli sene önceki; ‘çocuklar yaz aylarında çalışsınlar, kış aylarında da okusunlar’ mantığından kurtulmamız gerekiyor. Birçok yeniliğe imza atan Milli Eğitim Bakanlığı bu aksaklığı da mutlaka düzeltecektir.

Tatilde Neler Yapılmalı

Sözlükler tatil kelimesinin anlamını şu şekilde veriyor:  1- Kanun gereğince çalışmaya ara verileceği belirtilen süre, dinlenme. 2- Okul, meclis, adliye vb. kuruluşların çalışmasını durdurduğu veya kapalı bulunduğu dönem. 3- Eğlenmek, dinlenmek amacıyla çalışmadan geçirilen süre. 4- Çalışmağa ara vermek. Çalışmayı durdurmak. İzine başlamak. O halde tatilde ne yapılır? Sorusunun birinci cevabı; dinlenilir. Dinlenmenin yanı sıra;

 

Eğer sınavlara hazırlanıyorsanız öncelikle okuldan dolayı geride kaldığınız konuları tamamlayın. Tatilde mutlaka birinci dönem gördüğünüz konuları kısa bir şekilde gözden geçirin ve her konu ile ilgili yirmi – yirmi beş soru çözerek iyi bir tekrar yapın. Tatilde kendinize bir çalışma programı hazırlayın ve her gün belirlediğiniz konular üzerine 3–4 saat tekrar yapın. Kendinize ders dışında zaman ayırın, arkadaşlarınızla birlikte sosyal faaliyetlerde bulunun. Bilgisayar oyunlarına günde iki saatten fazla zaman ayırmayın. Günlük ders programınızı tamamladıktan sonra, mutlaka dışarı çıkıp temiz hava alın veya spor yapın. Kişisel gelişiminize katkı sağlayacak sertifikalı seminer programlarına, bir günlük kurslara ve öğretici gezilere katılın. 

 

Oyun, çocuklar için bir eğlence aracı değil, tamamen ihtiyaçtır. Bu nedenle oyun, tatilde onların başlıca etkinliği olur. Siz de çocuğunuza hem zihnini çalıştıracak, hem de zevk alacağı yeni bir oyun alıp, kendi başına ya da arkadaşlarıyla güzel zaman geçirmesini sağlayabilirsiniz. Unutmayın ki çocukların arkadaşlarıyla karşılıklı alışveriş ve iletişime geçtiği bu oyunlar, zihinsel ve fiziksel gelişimlerinin yanı sıra sosyalleşmeleri için de son derece önemlidir.

Sevgili anne ve babalar, tatil matil demeyin. İnterneti mutlaka denetleyin. Siz bilinçli bir anne babasınız, dolayısıyla çocuğunuzun internetteki zararlı sitelere girmemesi için gerekli önlemleri mutlaka almışsınızdır. Ancak eğer dikkatinizden kaçmışsa, sömestr tatilinde yapmanız gereken ilk şey, çocuğunuzu zararlı sitelerden koruyan programlardan yararlanmak olsun. Bu programlar sayesinde çocuğunuzun hangi web sitelerini görüntüleyebileceğini, hangi oyunları oynayabileceğini ve hangi programları kullanabileceğini mutlaka düzenlemelisiniz.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
M.Fatih ERDOĞAN Arşivi