'TÜRKİYE HERKES İÇİN BİR UMUT KAYNAĞI'

'TÜRKİYE HERKES İÇİN BİR UMUT KAYNAĞI'
Ülkelerinden kaçarak Türkiye'ye sığınan ve yerleştirildikleri Van'da 23 Ekim 2011'de meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki deprem sonrası Gümüşhane'ye gönderilen Afganistanlı 7 aile, kendilerine yeni bir yaşam kurmaya çalışıyor

GÜMÜŞHANE (AA) - Veysel Kara - Ülkelerinden kaçarak Türkiye'ye sığınan ve yerleştirildikleri Van'da 23 Ekim 2011'de meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki deprem sonrası Gümüşhane'ye gönderilen Afganistanlı 7 aile, kendilerine yeni bir yaşam kurmaya çalışıyor.

Van depreminden 2 ay sonra Birleşmiş Milletlerin kontrolünde Gümüşhane'ye yerleştirilen 30 kişiden oluşan Afganistanlı 7 aile, aynı konutlarda yaşadıkları Türk vatandaşlarıyla komşuluk ilişkileri geliştiriyor.

Çocuklarının okullarda eğitim görebilmesinin mutluluğunu yaşayan Afganistanlılar, Türkiye'yi kendileri ve çocuklarının geleceği için "umut" olarak görüyor.

Van depreminin ardından Gümüşhane'ye yerleştirilen 32 yaşındaki 2 çocuk babası Nashar Alizade, AA muhabirine, ülkesindeki savaş ve yoksulluk nedeniyle önce İran'a, daha sonra da Türkiye'ye geldiklerini söyledi.

Ailesiyle Van'a yerleştiğini belirten Alizade, yaklaşık 2 yıl Van'da yaşadıklarını ifade etti.

Alizade, Türkçeyi Van'da öğrendiğini kaydederek, 23 Ekim 2011'deki depreme evde yakalandıklarını, daha öncesinde ise hiç deprem yaşamadığı için ne olduğunu anlamakta güçlük çektiğini anlattı. Alizade, "Van'da çok feci bir sallantı vardı. Hemen kendimizi dışarı attık." dedi.

Geceyi çadırda geçirdiklerini anlatan Alizade, "Çadırda iki ay kaldık. Daha sonra bizi şehirlere dağıttılar. Biz Gümüşhane'yi seçtik ve buraya geldik." diye konuştu.

Alizade, sığındıkları şehirde yaşadıkları depremi ömrü boyunca unutmayacağını dile getirerek, aile bireylerinin de depremden çok etkilendiğine işaret etti.

"Çocuklarım burada çok rahat okuyor"

Özellikle eşi Havva'nın depremin etkisini yoğun olarak yaşadığını anlatan Alizade, şunları söyledi:

"Van denildiğinde benim aklıma ilk önce deprem geliyor. Eşim artık Van'a gitmek istemiyor, korkuyor. Afganistan'dan savaştan dolayı kaçtık, her şeyimiz orada kaldı. İran'a geldik, aynı şekilde ev kurduk sıfırdan, onu da mecburen bıraktık, Van'a geldik. Van'da da deprem oldu, tekrar her şeyi bıraktık, Gümüşhane'ye geldik, yine sıfırdan başladık. Hayatıma dördüncü kez sıfırdan başlıyorum."

Alizade, Türkiye'nin kendileri ve herkes için umut kaynağı olduğunu vurgulayarak, "Ben çocuklarım için daha mutluyum. Çocuklarım burada çok rahat okuyor, can güvenliği var." ifadesini kullandı.

Van'da "insanlık gördüklerini" kaydeden Alizade, depremdeki dayanışmanın Türk halkına yakışır bir tablo olduğunu sözlerine ekledi.

Deprem sonrası Gümüşhane'ye yerleşen Muhseni ailesinden 15 yaşındaki Hasan Muhseni, Gümüşhane Kanuni Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde öğrenim görüyor.

Muhseni de depreme evlerinin bahçesinde oyun oynarken yakalandıklarını aktararak, depremin etkisini uzun süre yaşadığını söyledi.

Herkesin korku içerisinde sağa sola koşuşturduğunu dile getiren Muhseni, "Birkaç gece dışarıda kaldık. Daha sonra çadır verdiler. Birkaç ay çadırda kaldık. Depremde evimiz yıkılmamıştı ama çatlaklar vardı. Yıkılan evler ve çok katlı apartmanlar vardı. İnsanlar evlerin altında kalmıştı. Herkes ağlıyordu, ne yapacağını şaşırmıştı. Enkazdan insanları çıkarıyorlardı. Çok korkmuştum." diye konuştu.

'TÜRKİYE HERKES İÇİN BİR UMUT KAYNAĞI'

Kaynak:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.