UÇUK NEDİR? NASIL GEÇER?

UÇUK NEDİR? NASIL GEÇER?
Uçuk virüsler tarafından deride meydana getirilen içi su toplamış küçük kabarcıklardır.

Uçuk virüsler tarafından deride meydana getirilen içi su toplamış küçük kabarcıklardır. Genellikle dudak bölgesinde ortaya çıkar ve bulaşıcıdır.  İnsanların %90 ında meydana gelen bu rahatsızlık epey şikayet sebebidir. Dudak çevresinde çıkıyor olması verdiği rahatsızlığı daha da artırır. Dudak gibi sürekli hareketli ve esnek bir doku üzerinde kabuklanan uçuk yediğimiz ekşi ya da tuzlu besinlerin temasıyla acı verir. Konuşmak ve yeme-içme faaliyetleri neticesinde sürekli çalışan dudaklar sebebiyle uçuğun kabuk dokusu sürekli çatlar ve yara daha da derinleşir. Peki, uçuğun sebebi nedir?

Toplumda korkudan, stresten, ateşten uçuk çıkarmak terimi kullanılsa da aslında buna sebep olan şey virüslerdir. “Herpes Simpleks” adı verilen virüs normalde vücutta bulunmaz. Vücuda yerleştiği zaman da bir daha çıkmaz. Pasif halde vücudun zayıf düşmesini bekler. Yani halk arasındaki korkudan ya da stresten uçuk çıkardı tabiri burada devreye giriyor. Hastalandığımızda ya da stres, korku gibi vücudun kimyasını bozacak bir durum ile karşılaştığımızda buradaki virüs akyuvar savunmasını delerek tekrar canlanır. Uçuk çıkan kişilerde nüksetmesinin sebebi de budur. Daha önce uçuk çıkarmayan kişilerde bu virüs yerleşmediği için uçuk oluşturamaz.

Uçuk çıkmadan önce belirtiler verir. 24-48 saat önceden kaşınma, yanma, bölgenin kızarması ya da zonklama dediğimiz kalp atışını o bölgede hissetmeye sebep olur. Bu belirtilerin akabinde su toplama işlemi başlar. Deri altında su toplayan küçük kesecikler 1 gün içinde patlar ve yara oluşturur. Kabuklanma sürecine girerek sertleşir ve bir hafta ile on gün arasında devam eder. Bu sürede bulaşıcı özellik gösterir.

UÇUKTAN KORUNMA YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Uçuk virüsü kabuk doku oluştuktan sonra bulaşıcı olmaktadır. Uçuklu kişinin kullandığı bardak, havlu, çatal-kaşık vb. gibi nesnelere yerleşen virüs diğer bireylere geçmektedir. Virüsün bir diğer bulaşma yöntemi de öpüşmedir. Bu süreçte uçuk çıkartan kişinin kişisel eşyaları ayrılmalı, kullanılmamalıdır. Uçuk yüz bölgesine bulaşabileceği için uçuklu kişiler ile öpüşmekten kaçınılmalıdır. Uçuklu kişi eliyle bu kabukla oynadığı takdirde elini güzelce yıkamalıdır. Özellikle çocuklara dikkat etmek gerekir. Küçük yaşta bu virüs vücuda yerleştiği taktirde hayatı boyunca fırsatını bulduğunda tekrar uçuk çıkartacaktır.

Uçuk hastalık ile vücudun zayıf düşmesinden başka fazla güneşe maruz kalma ya da fazla rüzgar sebebiyle de oluşabilir. Bunun sebebi de rüzgarın ya da güneşin ciltte yol açtığı tahribattır. Cildimizin zarar görmesi pasif durumdaki virüsleri aktif hale getirir ve uçuk çıkmasını hızlandırır. Bu durumlara karşı cildimizi koruyucu kremler ile korumamız faydalı olacaktır.

UÇUK NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Uçuğu tedavi etmek için antiviral ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar derideki virüsleri etkileyerek iyileşme sürecini hızlandırır. Henüz uçuk rahatsızlığı için kesin bir çözüm bulunamamıştır. Yani vücuttaki virüslerin, bağışıklık sistemi düzenli olsa bile atılamamasının nedeni bilinmemektedir.

İlaçlı tedavi en etkili yöntem olsa da alternatif tedavi ya da bitkisel destek olarak kullanılabilecek yöntemler de vardır. Mesela uçuğun ağrısını ya da zonklamasını önlemek için üzerine buz uygulayabilirsiniz. Bunun haricinde sarımsak uçuğun büyümesini engellemektedir. Uygulanışı,

Uçuk dudağınızda çıkar çıkmaz önce bir torbaya buz koyup dudağınızı ıslatmadan üzerinde 2-3 dakika bekletin. Ardından bir sarımsağı alıp iyice soyduktan sonra ikiye bölüp sarımsağın suyunu uçuğun çıktığı bölgeye sürün. İnce bir tabaka daha keserek tekrar çıkan suyu aynı bölgeye 2 saatte bir uygulayın. Şişkinliğini aldığını ve büyümesini önlediğini göreceksiniz. Bununla beraber uçuk kreminizi de sürmeyi ihmal etmeyiniz.

Unutmayın, bitkisel yöntem uçuğun gelişmesini durdurmaya yardımcı olsa da iyileşmeyi sağlayacak olan asiklovir içeren kremler olacaktır.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.