“Yağışlar Ayvalı ve Kartalkaya Barajını yükseltti”

“Yağışlar Ayvalı ve Kartalkaya Barajını yükseltti”
Kahramanmaraş kent merkezinde günlük olarak yayım yapan “Manşet” gazetesinin 11 Ocak 2017 tarihli Çarşamba günkü sayısı ““Yağışlar Ayvalı ve Kartalkaya Barajını yükseltti” ” manşetiyle çıktı.

Kahramanmaraş kent merkezinde günlük olarak yayım yapan “Manşet” gazetesinin 11 Ocak 2017 tarihli Çarşamba günkü sayısı ““Yağışlar Ayvalı ve Kartalkaya Barajını yükseltti” ” manşetiyle çıktı.

İşte haberin ayrıntıları;

Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Kuruçay, Geçtiğimiz günlerdeki yağan yağışların Ayvalı ve Kartalkaya Barajlarındaki su seviyesini yükselttiğine dikkat çekerek, “Yine de her ne kadar barajlarımız dolarsa dolsun temkinli olmalıyız” diyerek, su tüketimi konusunda vatandaşları uyardı. Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Kuruçay, geçtiğimiz günlerde Kahramanmaraş’a 2 gün süreyle yoğun bir şekilde yağan kar ve yağmurun ardından gazetemize değerlendirmelerde bulundu. 2014 ve 2016 kuraklığının ardından yağan bu yağışların su seviyesi konusunda barajları rahatlattığını söyleyen Kuruçay, dağlarda ki mevcut karın ilkbaharla birlikte eriyeceğini ve yeraltı sularını besleyeceğini kaydetti. Yağan yağmur ve karın 2016 kuraklığını atlatabilmek için henüz yeterli olmadığını ifade eden Kuruçay, su tüketimi konusunda vatandaşları uyararak suyu hor kullanmamaları gerektiğini vurguladı.  Kuruçay, “Bizim bu konuda dikkat etmemiz gereken şey şu; hiçbir zaman suyumuz yeterli, barajlarımızda fazla su var, bunu hor kullanmalıyız anlamına gelmesin. Ne kadar yağışta yağsa, barajlarımız dolsa da yine de suyu dikkatli kullanmalıyız” dedi.

‘YAĞAN BU KAR VE YAĞMUR YETER DEĞİL’

Yağan yağmur ve karın 2016 yılındaki kuraklığı atlatabilmek için yeterli olmadığını söyleyen Kuruçay, yeraltı sularının tam anlamıyla dolabilmesi için birkaç kez daha şiddeti bir şekilde yağmur ve karın yağması gerektiğini belirtti. Kuruçay, “Biz 2014’te bir kuraklık yaşadık. 2015 çok fazla kurak değildi ama 2016’da uzun yıllardan beri yaşamadığımız bir kuraklık yaşadık. Kaynaklarımız kurudu, sularımız çekildi, barajlarımız dolmadı, barajlarımızda su bitmek üzereydi. Ama bu yıl nihayetinde geçtiğimiz günlerdeki yağışlardan dolayı yeraltı sularımız ve kaynaklarımızla ilgili çok güzel bir gelişme oldu. Yeraltı sularının beslenmesi ancak karla olur. Kar yağmazsa yeraltı suyu da beslenemez. Çünkü kar yavaş yavaş erir, eridiği zamanda zeminin içerisine sızarak yeraltı suyunu besler. Yine geçtiğimiz günlerde kar yağdığı için kaynaklarımızda inşallah dolar. Ama yağan bu kar ve yağmur yeter değil. Çünkü bizim 2016 yılındaki kuraklığı atlatabilmemiz için bayağı bir kar yağması gerekiyor. Bunun gibi birkaç defa kar yağması lazım. Çünkü yeraltı suyunun geldiği kayaların içerisinde ki haznelerimiz boşaldı. Bunların dolması lazım buda ancak kar yağınca dolar. Dolayısıyla bu geçtiğimiz günlerdeki yağan yağışla barajlarımızın su seviyeleri yükseldi” şeklinde konuştu.

‘SU KAYNAKLARIMIZI TEMKİNLİ KULLANALIM’

 Barajlardaki su seviyesinin şu an için yeterli olduğunu ifade eden Kuruçay, “Tekrar söylüyorum; barajlarımız ne kadar dolarsa dolsun yine de biz temkinli olacağız ve suyu ölçülü kullanacağız” dedi. Kuruçay, “Ne kadar yağış yağarsa yağsın, barajlarımız dolsa da yine de suyu dikkatli kullanmalıyız. Çünkü bakın yaşadık. 2016 yılında büyük bir kuraklık yaşadık. Kuraklık olunca nereden su getireceğimizi şaşırıyoruz. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, ilçe şehir belediyeleri Devlet Su İşleri bütün kurumlar vatandaşlarımızın hem zirai sulama amaçlı hem de içme suyu amaçlı barajlarda, göletlerdeki suların azlığından dolayı tedirgin oluyor. Dolayısıyla yeni yeni alternatifler yaratmaya çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.

‘AYVALI VE KARTALKAYA BARAJLARLARININ SU SEVİYESİ YETERLİ’

Ayvalı ve Kartalkaya barajlarlarında su seviyesinin şu an için yeterli olduğunu kaydeden Kuruçay, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Barajlarımızda sular yavaş yavaş yükselmeye başladı. Ayvalı barajı Kahramanmaraş’ın içme suyunu karşılayan barajımızdır. Kartalkaya barajı Gaziantep’in içme suyunu temin eden bir barajımız. Buralarda baraj seviyeleri yavaş yavaş yükselmeye başladı. Dolayısıyla bizim barajlarımızda kademe kademe karlar eridikçe diğer barajlarımızda yükselecek. Şu anda Ayvalı ve Kartalkaya barajlarımızda su seviyesi yeterlidir.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.