Ahmet Doğan İLBEY

Ahmet Doğan İLBEY

Dil Kapısında tâlim etmek

Kelimelerle inşa edilmiş Dil Kapısı. Dînine, irfanına bağlı lisanî hayat yaşamak isteyenlerin dergâhıdır bu kapı… Dilini, yâni kelimelerini îmanına ve gönlüne teslim edenlerin mekânıdır... Dil Kapısının ilk kurucuları Peygamberlerdir. Hz. Âdem dünyâya gönderilirken eline önce “Kelimeler Kitabı” verilmiş. Kendini kelimelerle sınamak isteyen velîlerin yolu açılmış böylece.                                                 

BU KAPIDA DİL DÎNE GÖTÜREN BİR YOLDUR

Bu Kapıda dil dîne götüren bir yoldur. Bu ulvî ihtiyaçtan dolayı bu Kapıda kelimelerin sûretini geçip sîretinden yapılmış edebî hayatı inşâ etmek, dili ve gönlü bir etmek, ben’densen’e, sonra Bir’e ulaşmak için tâlim edilir. Dil Kapısının tâlimlerindevehbî olan da var, kesbî olanda...  Bu tâlimi hakkıyla yapanlar Bezm-i Elest’teki söze sâdık kalanlardır.

BU KAPIDA KELİMELER ETİNDEN KEMİĞİNDEN AYRILIR                                                      

Bu Kapıda kelimeler etinden kemiğinden ayrılır, terbiye edilir, hamlığından kurtulur ve hakikat âlemine götüren birer yol olur. Bu dünyâdan öteki dünyâya kelimelerin kuvvetiyle gidilir. Dilin ilâhî aşkın sözcüsü ve dîne götüren bir yol olduğunu bu kapıda tâlim etmeyen bilmez.                                                                                                                                                                                                                                                              

Dil Kapısında tâlim edenler mecânin-i kelime, yâni kelime mecnunlarıdır. Leylâları yürekten damıtılmış kelimelerdir. Mevlânâ, Yûnus Emre ve şairlerin pîriFuzûlî Dil Kapısında ulvî hakikati kendi lisanlarında söze döken ve derûnlarını kelimelerin zarfına koyan ulu kişilerdir. Bu zatların kelimeleri üstüne Dil Kapısında bugün de tâlim edenler var.

DİL YARASI OLAN DİL KAPISINDA ŞİFA BULUR

Dil Kapısı’nda kelimeler var, ulvî aşk ve dostluk var. Kelimeler mâveranın birer miracıdır. Hâl ehline göre bir meyhâne olan bu kapıda ilâhî aşk şarabına, yâni Allah aşkına bürünmüş kelimelerle sarhoş olunur. Halktan Hakk’a, kesretten vahdetin sırrına, halvetten mâşuka varılır.

Dil yarası olanlar Dil Kapısında şifa bulur. Dil Kapısında ateş ve su, hüzün ve gurbet bir aradadır. Bu Kapıda tâlim ederek kendini vuslat ateşine atanlar, ateşten çıkıp suyun, yâni âsûde serinliğin cennetine ulaşırlar.

DİL KAPISINI TERK EDEN HÜSRANDADIR

Bu kapıda tâlim etmeyenler, kendisine emanet verilen kelimelerin sadece lafzını konuşabilen ve etiyle uğraşanlardır. Dilin derûnundan mahrumdurlar ve sîretini zikredip çoğaltamazlar. İlhamla gelen kelimeler mâveraya da kanatlandırabilir, benliği de azdırabilir. Hayatın anlam bilgisi kelimeler üzerinden öğrenilir. Dil Kapısını terk edenler hüsrandadır, bendesi olanlar saadettedirler.([email protected])

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Doğan İLBEY Arşivi