Osman Hulusi Üzüm

Osman Hulusi Üzüm

Kanayan Yaramız Doğu Türkistan

VALLAHİ BİLLAHİ AHİRET GÜNÜ İSLAM ALEMİNDEN VE TÜRK KARDEŞLERİMDEN ŞİKAYETÇİ OLACAĞIM….

Bu sözü unutmayın önce Doğu Türkistan’ı ve Zulümleri edinilen bilgi dahilince paylaşalım sonra bu sözü sizlere açıklayacağım…

EYY TÜRK!

Doğu Türkistan neresi bilir misin ?

Orta Asya'nın orta bölümünde yer alan büyük Türkistan'ın doğu kesimidir. 1949 yılından bu yana Çin'in siyasi ve iktisadi kontrolü altındadır. Tarih boyunca üzerinde çeşitli hanedanlıklar kurulan Doğu Türkistan’ı Mançuların kurmuş olduğu Qing Hanedanı’na değinildiğinde; 1877 yılında Çin-Mançu istilasından sonra Çin, 1884 yılında Doğu Türkistan’ın vilayetlerine kendi askerlerini, memurlarını yerleştirmekle kalmayıp bölgeye ‘Yeni Toprak’ anlamına gelen aynı zamanda kendi içinde bir çelişki oluşturan “Sincan” adını vermiştir.

20 Ekim, 1949 yılında tekrar yıkılmış ve Aralık 1949'da Çin Halk Kurtuluş Ordusu bölgeye girerek konuşlandırılmış ve Doğu Türkistan, Çin'e bağlanmıştır.

 Doğu Türkistan halkı da o zamandan beri Çin işgaline karşı direnmektedir.

Çin devleti aldığı karar çerçevesinde Doğu Türkistan bölgesinde başörtüsü takan, burka giyen kadınların ve uzun sakallı olan erkeklerin toplu taşınmadan yararlanmasını yasaklamıştır. Karara göre kıyafetinde hilal ve yıldız sembolü olan herkes bu yasak kapsamında toplu taşımadan yararlanamayacaktır.

 Dolayısıyla akıllara şöyle bir soru gelmektedir.

 Çin Doğu Türkistan’ı kendi toprakları arasında kabul ediyorsa, neden Sincan adını vermiştir. Çin yönetimi Doğu Türkistan adının kullanımını yasaklamıştır.

DÜNYA ZULÜM’E SESSİZ KALMAKTA…

Biz Türkiye olarak belki Doğu Türkistanlı kardeşlerimize ev sahipliği yapıyor destek  oluyoruz. Yine ülke olarak ÇİN’e karşı gücümüz yettiğince destekleri olmuştu ama yetersiz kaldığımız yerler var sanırım. İşkence gören, kamplara alınan , dinini yaşamak için mücadele eden ve şehit olanların vebali üzerimizde değilmi sizce…

Yabancı kimseler değil bu kardeşlerimiz. Bizim özümüz toprağımız soydaşımız kardeşimiz…

Elimizden ne gelir diyoruz değil mi ? Evet haklısınız karşımızda Dünya Ekonomik devlerinden bir ülke ÇİN var . Bizler de kendi halinde geçinmeye çalışan biriyiz diyorsunuz… Maddi olarak elimizden bir şey gelmeyebilir. Ama manevi olarak burada olan kardeşlerimize sahip çıkabiliriz. Camilerimizde evimizde namaz sonrası dualar edebiliriz. Her  gece yatmadan söylenecek bir küçük söz dua dahi oradaki zulüm karşısında büyük bir silah , inanç, güç olabilir.

Dini İnanç, İbadet ve Kılık Kıyafet Özgürlüklerine Getirilen Kısıtlamalar:

49812734_364125501042927_1658347788506759168_n-(1).jpg

Doğu Türkistan halkı Türk dilinin muhtelif lehçelerini konuşan ve Arap alfabesini kullanan Uygur, Kazak ve az sayıda Kırgız, Özbek gibi Müslüman Türk boylarından oluşmaktadır. Uygur halkı İslam inancına ve geleneğine sımsıkı bağlı bir millettir. Doğu Türkistan işgalinden sonra Çin, Türkistan halkının kimliğini yok etmek ve onları Çinlileştirmek için elinden gelen her türlü baskı ve zulmü kullanmış ama Doğu Türkistan’ın kimliğini ve kültürünü hiçbir şekilde silmeyi başaramamıştır. Dünyada başka hiçbir yerde olmayıp sadece Doğu Türkistan’da rastladığımız insan hakları ihlalinden biriside camilere giriş çıkışların sınırlandırılmasıdır. İslami kıyafetlere ve yaşam tarzına karşı açıkça hakaretler içeren ve bunları yasaklayan afişler sokaklara ve kavşaklara asılmaktadır. Doğu Türkistan son zamanlarda yaklaşık 28 bin camiden 3 bin 500 caminin kamu güvenliğine aykırı olduğu iddiasıyla yıkıldığı söylenmektedir. Doğu Türkistanlı Müslümanlardan Hac ibadetini yerine getirmek isteyenlerin pasaportlarına el konularak Hacca gitmeleri engellenmektedir. Dini tedrisat, milli kültür, Türkçe ve edebiyat dersleri programdan çıkartılmıştır. Bunun yerine Marksizm eğitimi, ateizm ve Çince dersleri yerleştirilmiştir.

Eğitim – Öğretim Alanındaki Baskılar:

Doğu Türkistan bölgesinin tarihi, kültürü ve etnik geçmişine dair bilgilerin resmi yorumdan farklı olarak verilmesi yasaklanmıştır. Öğretim kurumlarının yabancı ülkelerdeki öğretim kurumları ile doğrudan bir ilişki kurmaları da yasaklanmıştır. Aksi hareket edenler ise en ağır cezalara çarptırılmaktadır. Ana dil yerine zorunlu Çince eğitim verilmektedir.

Çin’in Kampları:

49584181_2254423111467724_1142166421166358528_n.jpg

Uygur milletinin psikolojisine baskı uygulayan bir takım beyin yıkama çalışmalarını tamamen gayri insani bir biçimde bütün insani hak ve hukuku çiğneyerek tam hız yürütmektedir. Bu maksat için Doğu Türkistan’ın vilayet, ilçe, kent ve kasaba olmak üzere her yerinde ‘’ıslah ve terbiye merkezleri’’ adı altında tesis edilen ‘’Çin kamplarında’’ milyonlarca Doğu Türkistanlı evlerinden toplanıp ‘’ıslah’’ olana kadar mecburi olarak orada tutulmaktadır. Çin  kamplarına toplatılan insanlar şu şekilde kategorize edilebilir:

1-   Yurt dışında çocukları eğitim görenlerin ailesi

2-   Yurt dışında akrabaları olanların ailesi

3-   Daha önce Hac, Umre ibadeti için Suudi Arabistan’a gitmiş olanlar.

4-   Türkiye’ye seyahat veya ticaret maksadı ile de olsa gelmiş olanlar.

5-   Giyim kuşamlarında dini yönleri belirgin olan aileler.

6-   İfade ve tavırlarında milli değerleri belli eden (milliyetçi görünen) kişi ve aileler.

7-   Türk bayrağı, Türk dizileri, Türk kültürü ve Türk siyasi şahsiyetlere özenen, evlerinde ve giysilerinde onları taşıyan kimseler.

8-   Evlerinde dini kitaplar olan kimseler.

9-   Herhangi bir sebep ve bağlantıyla veya yanlışlıkla bile olsa yurt dışından telefon kabul eden kimseler.

Kahramanmaraş’ta  eğitim gören Doğu Türkistan’lı kardeşlerimizle bir araya gelerek onların  dertlerini sıkıntılarını orada yaşanılan zulüm dinledik elimizden ne gelebilir umuduyla görüşme gerçekleştirmiştik.

Bir hafız kardeşimiz söz aldı. Doğu Türkistanda ailesi zulüm altında bazı aile fertlerinden  2 yıldır haber alamamaktaymış bizlere dedi ki biz sizden silah para beklemiyoruz bunu ulaştıramayacağınızı biliyoruz ama biz  kardeşlerimizin soydaşlarımızın bizim derdimizle dertlendiğini dua ettiğini yalnız olmadığımızı hissetmek istiyoruz. Dünya kapılarını kapatmış herkes görmezden gelirken İslam dünyasından, din kardeşlerimizden , TÜRK kardeşlerimiz bu zulümü haykırsın istiyoruz. Ama siz yapmıyorsunuz  vicdanlarınız körelmiş ve ben VALLAHİ BİLLAHİ AHİRET GÜNÜ İSLAM ALEMİNDEN VE TÜRK KARDEŞLERİMDEN ŞİKAYETÇİ OLACAĞIM… dedi o an salondaki herkesin gözleri yaş doldu…

Haklıydı da maddi olarak destek olamıyoruz belki zulümü durduramıyoruz ama onlar için hergün dua edebiliriz belki ne dersiniz ?

ALLAHIM SEN DÜNYADA  DİNİ, DİLİ, IRKI, CİNSİYETİ NE OLURSA OLSUN HAKSIZ ZULÜM ALTINDA OLAN TÜM KULLARINA YARDIM EYLE…

SELAM VE DUA İLE…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Osman Hulusi Üzüm Arşivi