Abdulbaki GÜNIŞIĞI

Abdulbaki GÜNIŞIĞI

Trt Avaz Kanalında Büyük Cehalet

TRT avaz kanalının adı, Türk dünyasının sesi, avazı olsun diye konulmuştur. Bu kanalda program yapanlar, her sözlerine ve hareketlerine dikkat etmeli, bilmedikleri konularda bilenlere danışmalıdır. Yaptıkları her yanlış, söyledikleri her yanlış söz, bütün Türk dünyasında doğru kabul edilip, öylece de belleklerde yerini alacaktır.

     Son yıllarda yapılan altın petek adlı yarışmanın bir sorusunun , hem sorusunda ve hem de cevabında çok vahim bir yanlış yapılmıştır. Türk dünyasının coğrafyası, tarihi ve medeniyeti ve güzel Türkçemiz hakkında kulaktan dolma bilgi sahibi olan kişilerin hazırladığı sorular ve doğru kabul edilen cevaplar öyle yanlışlara sebeb oluyor ki, program yayınlandıktan sonra benim gibi cılız ve ancak birkaç bin kişinin okuyabildiği mahfillerde yayınlanan ikazları da duyma, görme ve okuma imkanı olmadığından, kendi elimiz ile dilimize, yurdumuza zarar vermiş oluyoruz.

     Küresün (arap harflerinde ü yerine u yazıldığından küresun olmuştur.) ilimizin adı anadoluya geldikten sonra arapça ile yumuşayan dilimiz sayesinde güresun olmuş, halk ağzında giresun’a dönmüştür. Tıpkı kara yerine gara, kartaş yerine gardaş dediğimiz gibi. Bu yer adları hakkında hiçbir bilgisi olmayan , cahil devlet memurlarımız tarafında illerimizin adı tesbit edilir iken de halkın konuştuğu doğu karadeniz lehçesindeki şekli ile kayıtlara geçmiştir. Küresin veya küresün oymağı büyük bir Türk oymağıdır. Bu oymak bu ilimizde iskan edilip yerleşince oymak adını da bir çok yer adımızda olduğu gibi bu ilimize vermiştir. Sayın Kılıçdaroğlu da bu oymak mensubu bir Türkmendir. Sonradan sahabeden olmak, daha doğrusu seyit olmak ve bu mertebeden faydalanmak isteyenlerin kötü niyetli olmayan değerlendirmeleri ile ses benzerliğinden faydalanan dedelerin yanlış gayreti ile kureyşin aşiretine döndürülmüştür. Türkmen olan bu oymağın araplıkla seyitlikle bir ilgisi yoktur. Tamamen manevi bir değer katmak uğruna uydurulan bu kureyşin aşireti adına teveccüh edilmiş, Giresun ilimize adını veren küresün oymağı olduğu da unutulmuştur.

      Altın petek adlı yarışmada, dört tane ilimizin adı verilerek, yarışmacılara adının yunanca kerasus tan geldiği, kirazın ana yurdu olan ilimizin adı hangisidir diye soruluyor. Yarışmacılar soru şıklarını seçerek bu soruya cevap vermekteler ve böylece koskocaman bir Türkmen oymağının adını taşıyan Giresun ilimizin adını kendi elimiz ile kerasus (güya yunanca kiraz demekmiş) tan geldiğini söyleyerek yunanca olduğunu iddia etmiş oluyoruz. Bu soruyu hazırlayan kişi ve kişilerin avaz kanalı ile irtibatlı bir çok Türkolog ve Türk dilcisi insan tanıdığını düşünüyorum. Bu tür sorular hazırlanır iken insan bunlara danışmaz mı?  Anadolu’nun yunan tarihinden binlerce yıl önceleri Avrupa tarafından küçük Türkiye diye tanındığını, eskiden kalan bir çok yer adının Türkçe olduğunu bu insanlara söyleyen yokmudur?

     Kerasus adının kiraza benzemesi, Giresun adına benzemediği halde kerasus tan kiraz, kiraz dan giresunu çıkartan zekayı Allaha havale ediyorum. Bizde bilinmeyen bir kelime olunca, bir kısım eskiler farsça veya arapça olduğunu, onu tutturamazlar ise Ermenice veya keldanice veya başka bir arkaik milletin dilinden geldiğini söylerler. Gene tutturamazlar ise şimdiki bazıları gibi hiç araştırmadan Yunancadan geldiğini söyleyerek işin içinden çıkarlar. Bunu diğer kanallar yapsa hiç önemli değil, bilmiyorlar derdim. Fakat Türk dünyası için kurulan bir kanalda böyle bir cahilliğin yapılması afv edilir gibi değil.

     Bakın ordu, Giresun (küresun), canik (samsun),gibi yan yana üç şehrin adı tamamen Türkçedir. Roma devrinden kalan bazı adlarda Türkçedir. Bazıları ona Karamanlıca deyince insanın üzülerek gülmesi geliyor. Yahu karaman bir Türk boyu olduğuna göre Karamanlıca hangi dil demeden edemiyor insan. Karamanlı Türklerinin islamdan önce Anadolu da iskanı ve Ortodoks Türk olmalarını bir türlü kabul edemeyen ahmak atalarımız , bu yanlışlarının yüzünden bu kardeşlerimiz rum diye Yunanistan’a sürmüş, yüzlerce yıl Atillanın torunları hun (macarlar) ve bulgarlar ile savaşmışlardır. Bu biliyoruz ki, macarlar ile bulgarlar atillanın torunları olup, emmi oğullarıdırlar.

      TRT avaz kanalını ve diğer kanallarımızı yer adları konusunda daha temkinli ve daha dikkatli olmaya davet ediyorum. Kendi elimiz ile yurdumuzu başkasına peşkeş çekmek kadar vahim hataların maalesef dönüşü zor oluyor. Batının bizim zayıf günlerimizde bütün doğu anadoluya Ermenistan tabirini kullanması ve bunun önlenmesinde zorluk çekildiği günlerinde, akılsız paşaların tavsiyesi ile Ermenistan olacağına kürdistan olsun diyen ahmaklar yüzünde bu gün, pkk bakın Osmanlı da buraya kürdistan demiştir diyebilmektedir. Osmanlıyı kuran  Kayı boyu Karakeçili aşiretini, islam düşmanı ezidi dıne aşiretine teslim eden Osmanlı yönetiminin cahilliğinin günahını bakın bugün biz ödüyoruz. Beylikler döneminde kurulan onlarca Türk devleti, yüzlerce yıl doğu anadolu ve güney doğuya hakim olmuş, bugün turistlere gösterilen bütün eserlerde bu beyliklerden ve devletlerden miras kalmıştır. O günlerde gücünün yettiği her kes devletini kurmuş iken, bir devlet kuracak nüfus ve güce kürtler neden sahip değilmiş diye soruyoruz. Cevabı ise gayet basit. Kendi elimiz ile Ermenistan olacağına varsın kürdistan olsun, Avrupa o zaman elini buradan çeker diyen ahmaklar, kendi emmi oğullarını elleri ile kürt yapmışlardır. Beylikler kurulur iken tamamı Türk olan bu insanlar, zaman içinde irana karşı Sünnilik gayreti ile üç beş kürt aşiretini arkalayarak sahip çıkınca, bu bölgelerdeki bütün Türkmen aşiretler de zamanla dillerini değiştirerek kürtçe konuşmağa başlamışlardır.

    1912 yıllarında karacadağ da mukim, Türkanlı aşiretinin gençlerinin de aynı modaya uyarak kürtçe konuşmağa başladıkları yıllardır. Doğu ve güneydoğudaki ilk Türkmen derneğini kuran bu kardeşlerimiz oğuzun beğdilli boyunun Türkanlı oymağına mensup Türkmenler olup, nerede ise Türkçeyi unutmuş halde iken, devletten kuruş yardım almadan, derneklerini kurarak, biz Türküz demişler ve bu bölgede art arda Yörük ve Türkmen dernekleri kurulmuştur. Şemdinli de kurulan Yörük ve Türkmen derneğinden, avaz kanalında saçmalayanların ve devletin kültür bakanlığının haberi olduğundan şüpheliyim.

     Kişi ve millet olarak, neye layık ise öyle yönetiliriz, öyle muamele görür ve öyle yaşarız. Allah devletimizi yönetenlere akıl ve izan versin inşallah. Her şey Rabbimin rızası içindir. Vesselam.

   

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdulbaki GÜNIŞIĞI Arşivi