YENİ OKUL SERVİSİ YÖNETMELİĞİNİ 4 BAKAN BİRLİKTE AÇIKLADI

YENİ OKUL SERVİSİ YÖNETMELİĞİNİ 4 BAKAN BİRLİKTE AÇIKLADI
Yeni okul servisi yönetmeliği; İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın katıldığı toplantıda açıklandı.

Yeni okul servisi yönetmeliği; İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın katıldığı toplantıda açıklandı.

Muazzez Karaçay İlkokulunda gerçekleştirilen toplantıya çok sayıda öğrenci velisi de katıldı. Program kapsamında konuşan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, yönetmelikte esas amacın, ailelerin emanet ettiği çocukların güvenli bir şekilde okullarına getirip götürülmesi olduğunu belirterek, "Yönetmelik kapsamında servis taşıyıcılarının ve rehber personellerinin de mağdur olmaması adına ikinci üçüncü aşamalar devreye sokuldu. Elbetteki bir sürücü ve rehber bütün çocukları zaten takip etmek zorunda ama bu da yeterli değil diyerek, hem sensörlerle çocuğun servise binip binmediğinin takip edilebilmesi gibi kriterler getirildi. Bu çocuklar bize emanet olduğu kadar servis sürücülerine ve rehberlere de emanet. Bu sektör ne kadar sağlıklı çalışır ve işini aksatmadan yerine getirirse, bizler de, veliler de, kendileri de memnun olacaklar. Bazı maddeler hemen uygulamaya konulduğu gibi, bazı maddeler de kimseyi mağdur etmemek adına önümüzdeki süreçte devreye girecek. Ayrıca yönetmeliği yapmak yetmez, mülki idareler, okul aile birliği ve veliler ile ekip anlayışıyla denetimi önemlidir" şeklinde konuştu.

"BAŞKACA SORUNLARDA VELİLERİMİZ 147'Yİ ARAYABİLİRLER"

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, yönetmelikle ilgili yaptığı konuşmada, daha kaliteli bir eğitim için sadece okulda verilen eğitimin kaliteli olmasının yeterli olmadığını ifade ederek, çocukların evden okula ve okuldan eve getirilmesi aşamasında daha sağlıklı, güvenli ve iyi şartlarda taşınmasının da kaliteli eğitimin olmazsa olmazı olduğunu dile getirdi. Yılmaz, "Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından çıkarılan Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği ilgili bakanlıkların katılımlarıyla yeniden düzenlendi. Bu alanda çalışan kamu görevlilerinin uyum içerisinde olması, araçların teknik şartlarının iyileştirilmesi, servis personelinin eğitilmesi esastır. Bunu teminen yeni yönetmelikte güvenlik ve denetim işleri İçişleri Bakanlığınca, servis araçlarının teknik niteliği Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca, kreş ve gündüz bakımevlerinin taşımaları Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, araçlarda bulundurulacak personellerin eğitimi Milli Eğitim Bakanlığınca yerine getirilecektir. Ayrıca velilerimiz şikayetlerini de Milli Eğitim Bakanlığı iletişim birimi 147'yi arayabilirler" bilgisini verdi.

"OKUL SERVİSLERİNİN FİLMLE KAPLI OLMASINA MÜSAADE EDEMEYİZ"

İçişleri Bakanı Soylu ise konuşmasına, "Önemli olan yazmak değil, uygulamaktır" diyerek başladı. Soylu, toplum olarak uygulama ve denetleme konusunda birbirimize biraz daha destek olmak durumunda olduğumuzu belirterek, bu yönetimin omurgasının denetim üzerine oturtulduğunu söyledi. Soylu, "Bir okul aracının etrafının filmlerle kaplı olması, bizim denetimi tam anlamıyla yapamayacağımız anlamına gelmektedir, bizim buna müsaade etmemiz mümkün değildir. Devlet olarak denetim sorumluluğunu tam anlamıyla yerine getirmek zorundayız. Özellikle denetim görevinin büyük bir kısmı bakanlığımıza bırakılmıştır. Denetimlerimiz devam edecek, dün yaklaşık 32 bin 438 okulun çevresinde güvenlik güçlerimiz uygulama yaptılar. Devlet aldığı vergiler kapsamında bu görevi yerine getirme zorunluluğunu ortaya koyacaktır. Devlet denetleyecek ama vatandaşımız da çocuğu okusun okumasın bir gözü okul servislerinin içinde olmalıdır. Bu toplumsal sorumluluk hepimizin sorumluluğudur" ifadelerini kullandı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya da bu yönetmeliğin mevcut yönetmelikten en temel farkının taşıma faaliyetlerinin daha güvenli hale getirilmesi olduğunun altını çizdi. Kreş, gündüz bakımevi ve kulüplerin denetiminin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında olduğunu ve artık taşımayı da kapsadığını ifade eden Kaya, "Toplumun genelini ilgilendiren meselelerde yaptığımız kanuni düzenlemeler çok önemli ama dünyanın en gelişmiş mevzuatını da hayata geçirsek, toplumsal bilinç faktörü çok önemli. En büyük desteğimiz milletin farkındalığı olacak" dedi.

Konuşmaların ardından 4 bakan yeni yönetmeliği imzaladı ve hatıra fotoğrafı çekildi. Bakanlar ardından ilkokul öğrencilerini ziyaret ederek çocuklarla sohbet etti.

OKUL SERVİS ARAÇLARI YÖNETMELİĞİ KAPSAMINDA GETİRİLEN YENİLİKLER

4 Bakanlığın ortaklığında hazırlanan yönetmelik taslağı kapsamında şu yenilikler getirildi:

"Okul servis taşıyıcısını belirleme komisyonu kuruldu. Okul servis araçlarında üç noktalı emniyet kemeri, güvenlik kamerası, sensörlü koltuk ve araç takip sistemlerinin bulundurulması zorunlu hale getirildi. Taşımacılar ve serviste bulunan rehber personele verilecek eğitimlerin nitelikleri yükseltildi, bu personellerden suçu kovuşturma aşamasında bile olsa çalışamayacağı öngörüldü. Rehber personele reflektif yelek giymesi zorunluluğu getirildi. Şoförlere her yıl aile hekiminden psikoteknik rapor alması zorunluluğu getirildi. Servis araçlarının camlarına film yapıştırılması yasaklandı, kendinden renkli araçların ise 3 Eylül 2019 tarihine kadar değiştirmesi öngörüldü. Ayrıca güvenlik konusunda düzenleme yapma yetkisi İçişleri Bakanlığına verildi."

 

YENİ OKUL SERVİSİ YÖNETMELİĞİNİ 4 BAKAN BİRLİKTE AÇIKLADI

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.