YERLİ OTOMOBİL KAHRAMANMARAŞ’TA ÜRETİLECEK

Neden mi? Bunun bir çok nedeni var!

1. Hedef pazara çok yakın:

            Hükümetçe açıklanan hedef pazar Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri Kahramanmaraş ise bu ülkelerin kavşağında olan bir ilimiz aynı zamanda hinterlandı geniş.

2. Elektirik enerjisi açısından zengin bir coğrafya:

            Kahramanmaraş kaynak bakımından zengin, bir çok baraj gölü ile çevresinde enerji üreten ve ürettiği enerjiyi tüm Türkiye ile paylaşan bir şehir.

            Güneşlenme oranı olarak zengin ve güneş enerjisinden bolca faydalanan bir şehir. Rüzgar gülü santralleri için de gereken rüzgara sahip.

            Afşin-Elbistan termik santrali ile önümüzdeki 100 yıl daha elektirik üreten bir şehir.

3. Hammadde sorunu yok:

            Sivas-Kayseri-Malatya-Gaziantep-Adana-Mersin-Osmaniye-Adıyaman şehirleriyle sarılı ve tüm bu şehirlerden gereken her türlü kaynak transferi yapılabilir.

            Elektirikli olarak üretilmesi düşünülen yerli aracın Elektrik bataryaları Lityum-İyon olacaktır. Bu bağlamda Afşin-Elbistan bölgemizdeki kömür-bakır-linyit vb. maden sahaları önem kazanabilir.

4. Sanayi sahaları gelişmiş:

            Kahramanmaraş bir turizm şehri değil aksine  bir sanayi şehridir. 1 miyonu aşan nufusu ile dışarıya göç vermeden kendi halkını sanayi yöntemleri ile geçindiren bir şehir. Aynı zamanda gıda anlamında kendini doyuran ve ülke geneline gıda kaynağı sağlayan bir şehirdir.

5. Yetişmiş iş gücü potansiyeli var:

            Bir çok şehrimizin aksine Kahramanmaraş göç veren bir şehir değil göç alan bir şehirdir. Oto sanayi noktasında gereken yetişmiş personeli mevcuttur. Kurulabilecek eğitim alanları ile gereken personel absorbe edilebilir.

            Oto sanayi bölgede Bilişim, Makina, Mimari, Mühendislik, Tasarım alanlarında başarıyı ve gelişmişliği katbekat artıracaktır.

6. Bakir bir şehir:

            İstanbul periferisindeki şehirlerin aksine Kahramanmaraş bakir bir şehir. Havası, suyu, çevresi tertemiz. Bir şey sıfırdan başlayacaksa çevreye uyumlu bir şekilde bu şehirde başlayabilir.

            Su kaynağı bakımından zengin olan şehir bir çok sanayi bölgesi kurulabilecek toprak sahalarına da sahiptir.

            Kurulacak olan tesisler için maliyet-kar hesaplaması yapıldığında gayet makul fiyatlarla bütün tesiler; üretiminden test alanlarına kadar rahatlıkla kurulabilir.

            Özellikle Gaziantep-Adana-Kahramanmaraş illerimiz arasında kurulacak olan bir ağır sanayi bölgesi her anlamda başarıyı yakalayacaktır, denebilir.

7. Kahramanmaraş halkı bu projeyi destekliyor:

            Kahramanmaraş halkı bu gibi yerli ve milli değerler üzerine hassas ve ilk reaksiyonlar inanılmaz derecede olumlu. Denebilir.

            Doğu bölgelerimize yakın olması hasebiyle ‘Ekonomik alanların ülke sathına yayılması’ projesini de genişleteceği söylenebilir.

            Sonuç olarak; ‘Yerli araç Kahramanmaraş’ta üretilecektir.’ cümlesini yetkili ağızlardan duymak beni şaşırtmayacak.

            Fakat Kocaeli-Düzce-Bursa çigisinde bir ilimize bu proje layık görülürse malum olan ülkenin marmara bölgesine göçünü daha da hızlandıracaktır. Denebilir.

            Kahramanmaraş’ın yerli ve milli sanayicileri şimdiden Otomotiv Tekstili alanında Ar-Ge çalışmalarına başlamıştır bile...

                                              

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Murat Çolak Arşivi