Osman Hulusi Üzüm

Osman Hulusi Üzüm

Yerli Üretim Şart!​​​​​​​

Türkiye son zamanlarda yaşamış olduğu ekonomik sıkıntılardan sonra bir kez daha anlamış oldu ki ithal ürün tüketimini bırakmalı ve bunu yapabilmesi içinde üretimi artırmamız çeşitlendirmemiz gerekiyor.

Tabi ki üretimi yapacak zeki ve donanımlı kişilere de ihtiyacımız var. Bize yapamazsınız Avrupa malını alın sorunsuz kullanın algısını yıkacak ülkemizde üretim yapacak girişimcilere ihtiyacımız var. İmkansız diyenleri duyar gibiyim ama size bir örnek anlatayım imkansız mı değimli siz tekrar düşünün.

Gaziantep’li Mennan Ustayı bilir misiniz ?

Mennan Usta, 1955 yılında doğmuş, 1975 yılında 20 yaşındayken şirketini kurmuş çıraklıktan fabrikatör olan örnek bir girişimci ve üreticidir. 

Tek bir hayali vardı, başarılı olmak.
Mennan Usta nasıl fabrikatör oldu?

Mennan Aksoy, 1965´te bir demir atölyesinde, 10 yaşındayken çırak olarak başlamış çalışma hayatına. Çıraklıktan arkadaşı Cahit Özçelik´le açtıkları atölyede Antep´in meşhur para kasaları için yedek parça imal etmişler. O yıllarda yeni gelişen akrilik iplik sanayi, iplik makinelerinin çok pahalı olmasından şikayetçiymiş. Türk sanayiciler makine başına  Avrupa’ya 1-1.5 milyon  dolar ödüyormuş. Mennan Usta ‘‘Yahu ben şu makineyi bir göreyim’’ demiş ve soluğu fabrikada almış. Aletin başında iki tur dönmüş ve sanayiciye dönüp, ‘‘Ben bunu ederim’’ demiş. Sanayici gülerek, ‘‘Bu dışardan görüldüğü kadar basit bir araç değil’’ diye ustayı terslemiş. Mennan Usta hafta sonlarında makine’yi incelemeye, ölçüp biçmeye başlamış.  Mennan usta kafasında planlıyor ve makineyi üretmeye karar veriyor. Üretecek ama  milyon dolarlık bir desteğe ihtiyacı var.

Teknoloji de gelişme ekonomik ve ar-ge destekleriyle gerçekleşir.

Üretim yapacak kararlı bir cevher var ama para yok, para bulabilir ama inanan kimse yok.

Mennan ustanın yolu tesadüfen Gaziantep’te sanayicileri ziyarete gelen TÜBİTAK başkanıyla kesişir. Projesini anlatır ihtiyacı olan parayı verebilirler mi diye sorar. TÜBİTAK başkanı projeye destek verebileceklerini ifade eder.

Proje hazırlanır. Yurtiçi ve Yurtdışında inceleme araştırmalar yapılır.

 Danışman ve uzman heyetler kontrolünde Aylarca süren çalışmalar sonrası 1 yılda prototip ortaya çıkar uzmanlar inceler ve makine başarıyla üretildiğine karar kılınır.  Ama heyet seri üretim öncesi 6 ay bu makinenin kullanılmasını söyler. Tam 6 ay boyunca makineden iplik üretimi yapılır bu süreçte tüm eksikleri sorunları zayıflıkları ortaya çıkar. Hem tespit ederler hem geliştirirler. Öyle bir gelişim sağlanır ki Avrupa üretimi olan makinelerle aynı üretim seviyesinde ve kalitesinde bir düzeye gelir. Her şey hazır  yapılamaz denilen, herkesin dalga geçtiği, imkansız dediği makine gerçek olmuş üretilmişti...

Sanayide çalışan bir usta uzman heyetle birlikte Dünya’da 3 ülkenin ürettiği bir makineyi üreterek 4. Ülke  olarak tarihe geçiyor. TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı, Mennan Usta ve ekibine 1998´in Teknoloji Başarı Ödülü´nü vermiş ve bundan sonraki çalışmaları desteklemeye başlamış.

Mennan Usta´nın küçük atölyesi, Antep´in bir köşesinden dünya devlerine kafa tutmuş.

Mennan usta ürettiği makineleri Sudan, İran, Mısır, Özbekistan,Suudi Arabistan gibi ülkelere de satarak Ülkemize önemli döviz katkısı olmuş. 2013 yılı itibarı ile ürettiği sentetik iplik makinalarında Üniversite desteği ile sürdürülen çalışmalarla Avrupalı emsallerinden daha ileri sistemlerin tasarım çalışmaları devam etmektedir.

Ama Türk sanayicilerimizin bir çoğu  Avrupa malı ürün almaya devam etmiş halen de eminim öyledir.

Tuhaf değil mi sen ülkende üreteceksin başka ülkelere satacaksın ama ülkendeki sanayiciler yerli üretime güvenmeyip Avrupa malı ürün alıyor.

Neden mi ?

Yıllarca bu ülkede yerli üretim kalitesiz olur Avrupa malı sağlam ve ömürlük olur algısından ve birbirimize güvenmemizden başka bir neden yok.

Biz her sektörde Dünyanın en iyisini üretiriz . Yeter ki inanalım , birbirimize güvenelim, kendimiz üretelim kazancımız ülkemizde kalsın.

Ülkemiz  zor günlerden geçiyor yaklaşık 1 -2 yıl böyle devam etmesi bekleniyor. Umarım artık akıllanırız ithal etmeyi bırakır üretime başlarız. Tüketim çılgınlığını bırakır üretim hayaliyle yaşarız…

Mennan usta ne yazık ki 11 Haziran 2015 yılında vefat etmiş. Ondan geriye başarılı bir şirket, üreten bir aile ve iş dünyasına örnek bir hayat kalmıştır…

Allah rahmet eylesin…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Osman Hulusi Üzüm Arşivi