Mesut Bilal Buğday

Mesut Bilal Buğday

Deprem Bize Ne Öğretti

1–Koca koca evlere sığmaz iken, konteyner evlere hatta çadırlara sığabileceğimizi öğretti:

Evlerimizi, ofis ve iş yerlerimizi birçok eşya ile doldurmuş idik. Eşyalara adeta köle olmuştuk. Deprem az eşya ile yaşanabileceğini de öğretti.

2- İyilerin ve kötülerin her dönem var olduğunu öğretti:

Şeytan yedi gün, yirmi dört saat mesaisine devam etmektedir. İyiler ve kötüler her dönem var olmuştur. Bir bölgede Kâbiller kadar Habiller de vardır.

Deprem bize, yardım için gelen gönüllüleri ve depremzedeleri evlerinde misafir eden iyi insanların varlığını öğretir iken, market yağmalayan, kira fiyatlarını katlayan kötü insanların varlığını da öğretti.

3-Dün sevdikleriniz, ev ve eşyalarınız var iken bugün olamayabileceğini, öğretti:

Kuran'da Allah; eşlerin, çocukların ve malların bir sınav aracı olduğunu söylüyor. Ev ve eşyalarımız araç iken amaç edindik ve kimimiz en ufak bir sarsıntı da ruhen ve bedenen yıkıldık. Deprem bize dayanıklılığı, metanetli ve acziyeti öğretti.

4- Yapacaklarımızı tehir etmemeyi öğretti:

Tehir tehiri doğurur. Yapacaklarınızı ihmal etmeyin. Yapacaklarınızı zamanında yapın. Sevdiklerinize sevdiğinizi söyleyin ve sevdiklerinizle zaman geçirin. Tabi hakedenlerle.

5- Mülkün sahibinin Allah olduğunu bir kez daha öğretti:

Deprem, her şeyin geçici, yalnız Allah'ın baki olduğunu, kendi tercihlerimizin dışında, karşımıza başka tercihlerde çıkacağını öğretti.

6- Bazı kişilerin gerçek yüzlerini öğretti:

Felaketler dostlarımızın, komşularımızın,  akrabalarımızın ve düşmanlarımızın gerçek tavırlarını öğretir. Gerçek dost, düştüğümüzde kaldırır. Düşmanınız ise bir tekme de siz düşer iken vurur.

7- Uzak diyarların ve uzak insanların da çok yakın olduğunu öğretti:

Felaketler, bazen düşmanlıkları bitirir, dostlukları pekiştirir.  Uzak ülkeleri bile yakın eder. Düşman olan birçok ülke, depremde yardım seferberliğinde bulundu. Deprem stratejilerin değişebileceğini, ülkeler arası sıcak ilişkiler kurulabileceğini öğretti.

8- Büyük acıları yaşayınca, küçüğüne direnci öğretti:

Büyük acılar yaşayan insan, küçük acılarda daha metanetli olup daha az sarsılır. İnsan ruhen ve bedenen çelikleşir. Deprem yeni başlangıçların olabileceğini öğretti.

9- Makam ve mevkilerin yetersizliğini öğretti:

Masa başında iş görenlerin, saha da yetemediğini ve yetkili makamların hazırlıksız olduğunu öğretti. İşini doğru yapanları tenzih ederim.

10: Birlik ve organize olmanın gerekliliğini öğretti:

 Depremle birlikte dünyanın ve Türkiye'nin birçok yerinden gelen yardımseverler, birlikte hareket ederek geniş bir alana yardımcı olur iken problem çözmede organize olmanın gerekliliğini öğretti. 

11- Ev sahibi ile Kiracının, işveren ile işçinin bir ateşin başında muhabbet edebileceğini öğretti:

Dün apartman ve sitelerde, birbirlerinin yüzüne bakmayan komşular var iken depremde bir ateşin etrafında muhabbetle sohbet eden komşuların; kiracı ve ev sahiplerinin olabileceğini öğretti.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mesut Bilal Buğday Arşivi