Depremzedelerin Meydanda Hak Arayışları

Kahramanmaraş’ta asrın felaketi 6 Şubat depreminden sonra yaralar devlet-millet el birliğiyle  sarılmaya başlamıştır. Elbette 9 ay içerisinde alınan tedbirler olmuştur. Depremzedelerçadır, konteynerler, barınma, erzak ve giyim, eşya, sağlık gibi yardımlardan faydalanmışlardır. Bu yardımlara vesile olanlardan Allah razı olsun.

Şehirlerde hala enkaz kaldırma devam ediyor. Hasar kayıtlarında bir çok hatalar yapıldı. İlk yapılan hasarlı binaların kontrolü alel acele nedense yapıldı ve beraberinde bir çok haksızlığı gündeme getirdi. Hasar kayıtları ilk etapta bir çok binalara ağır hasar verildi. Bu kişilerin mantığı “Ben ağır hasar vereyim de sonra itiraz edilir düzelir. Zira şu anda bize verilen çekiç ve hilti ile biz ancak gözümüzle bu kadar karar verebiliriz. Bir binanın tam incelenmesi uzun zaman alır” düşüncesindeydiler. İşte bu yüzden itirazlarını depremzedelerin büyük çoğunluğu yaptı.

Bu süreç 2-3 ay sürdü. Bu süreçte Kahramanmaraş’ta depremzedelerden 500. 000 üzerinden kişinin şehir dışına çıktığı, evlerini eşyalarını bırakarak yakınlarının yanına ya da devletin imkan sağladığı yurtlara, otellere, misafirhanelere veya hayır sahiplerinin yanlarına yerleşmişlerdi.

İtiraz sonuçları belli olunca evlerine sahip çıkmak ya da tadilatını yaptırmak için üzere bir çok depremzede şehrine geri döndü. Ağır hasarlıdan hafife dönen binalara yerleşme başladı. Kimisi ilk etapta evi ağır hasarlı olunca eşyalarını taşımış, kimileri kapı, pencereyi dahi söktürmüş, kimileri eşyalarını ucuzasatmış ya da  çalınmıştı. Orta hasarlı binalar ise tamamen belirsizlik ortada kalmış. Kah yıkılması kah güçlendirmesi gündeme gelmiştir. Harabe bir şekilde binalar bekletilmiştir. Şehirde ağır hasarlıların yakımı başlatılmış, orta hasarlılar ortada kalmıştır. Devletin vereceği TOKİ evleri ve kentsel dönüşüm veya yerinde dönüşüm şartları netlik kazanınca depremzedeler var olan evlerine sahip çıkmanın zorunluluğunu anlamışlar. Çünkü depremzedeler yine borçlanacak fakat eski evi gibi ev sahibi olamayacaktı. 120 metrekareden büyük evleri küçülecek, merkezi yerdeki evleri kırsal kesimde olacak, belki 5 yılda ancak yeni evine taşınacaktı.

Eğer sağlam binalar yanlış kararla yıkılıyorsa bunun vebalini kimse kaldıramaz. İşte depremzedeler bu amaçla evlerine sahip çıkmak istiyorlar. Ortada büyük bir vebal var.

Kahramanmaraş’ta depremden önce sözde mikrobölgeleme çalışması yaptırılmış yani uygun olmayan alanlar tespit edilmiş ancak uygulamaya konulmamış. Depremden sonra bu proje uygulamaya geçildi. Zira şehrin merkezi ve bazı bölgeler uygun olmayan alan(UOA)haritasında gösterilmiş olmasından dolayı sorun oluyordu. Depremden sonra sözde UOA bu bölgelerdeki binaların hepsinin yıkılması gündeme gelmişti. Bu itibarla Öncelikle 7000 ne yakın orta hasarlı binaların yıkılması ve akabinde diğer hafif hasarlı binaların yıkılması vardı. 100.000 ni aşkın kişiler mağdur olacaktı. Şu anda şehrimizden yaklaşık  450.000 kişinin hala dışarda olduğu ve yeniden şehre geleceği meçhuldür.

Depremzedelerin kafaları karışmış; önceden UOA vardı da neden uygulanmadı? Bu alanlara neden ruhsat verildi? UOA çalışması ne kadar bilimseldi? Zira başka bilim adamlarınca bu bölgeler uygun alandı.

Kahramanmaraşlı depremzedelerin istediği;

Orta hasarlı binaların bazıları yeniden incelensin,

Uygun olmayan alanların yeniden bilimsel olarak incelenmesi veya kaldırılması,

Orta hasarlı binaların güçlendirilmesi için talep edilen formalitelerin kolaylaştırılması,

Artık çok katlı binalara izin verilmemesi,

İşte bu hususları gündeme getiren “Orta Hasar Mağdurları Platformu” baskın açıklaması ve düdüklü eylemlerinin 4.sünü gerçekleştirdi. Bu eylemlerden sonra yetkililer orta hasar ve uygun olmayan alana ilişkin yeniden çalışma yapacaklarını bildirdiler. Bir duyuma göre; uygun alan ya da uygun olmayan alanda bulunan orta hasar güçlendirmesi için alınan raporlar ve performans analizlerinin hemen  inceleneceği, belki  güçlendirmeye gerek kalmaksızın tadilatla binalara oturulabileceğiöğrenildi.

Umarız yetkililer Kahramanmaraşlı depremzedelerinumutlarını ve taleplerini göz ardı etmezler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ömer IŞIK Arşivi