Mütevazı Yönetici

Uzun bir zaman sonra, siz Maraş Gündem Gazetesi okurlarıyla olmanın mutluluğunu ve gururunu yaşamaktayım.

İnanın ki; siz Maraş Gündem Gazetesi okurlarının beğenisine sunulmak üzere, bunca yazı yazmış bulunmaktayım ama hiçbirini yazarken, şimdiki gibi heyecana kapılmadım.

Öncelikle, bu yazımın yayınlanmasına aracı olan Mehmet Taş Ağabeyime teşekkür ederim.

Siz, gazetemiz okurlarına Samsun’dan seslenmekteyim ve sizlere Sedat Uygun’u takdim ederim. Kendisi gerçekten de mütevazı bir yöneticidir. Almış olduğu bunca eğitime, dernek başkanlıklarına ve yönetim kurulu üyeliklerine rağmen katiyen kibirli bir kişiliğe sahip değildir. Tam tersine, bir mütevazılık abidesidir. Ne bir kibir ne de ukalalık var kendisinde. Kesinlikle!

1985 yılı Çarşamba – Samsun doğumlu Sedat Uygun, liseyi 2003 yılında, Samsun Anadolu Lisesi’nde okumuştur. Üniversite eğitimini ise, 19 Mayıs Üniversitesi’nde ve ayriyeten, Anadolu Üniversitesi’nde İngilizce Öğretmenliği Bölümü’nde tamamlamıştır. 

İlkadım ve Atakum’da birer şubesi olmak üzere, yabancı dil okulları kurucusu Sedat Uygun, Samsun 3. Noter Yeminli Tercümanıdır.

Dahası, onun okulunda yalnızca İngilizce dil eğitimi verilmemektedir. Buna ilaveten, Almanca, Rusça, Fransızca, İspanyolca, Arapça, Farsça ve yabancılara yönelik Türkçe dillerinde eğitim verilmektedir. Zaten, kendisi de bir eğitimcidir.

Şimdi zor olan kısma geliyorum. Zira, Sedat Uygun, o kadar çok derneğin kurucu ve yönetim kurulu üyesidir ki; hangi birinden başlayacağıma karar vermekte zorlanıyorum.

Öncelikle, Samsun Valiliği İnsan Hakları Komisyonu Yönetim Kurulu Üyesi’dir. Valilikte böylesine önemli bir konumda bulunan Sedat Uygun, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Eğitim Komisyonu Başkan Vekili, Samsun Turizm ve İş Adamları Derneği (SAMTİAD) Başkan Yardımcısı, Yılport Samsunspor Eğitim Kurumları ve Spor Kulüpleri Sorumlu Başkan Yardımcısı, Samsunspor Yönetim Kurulu Üyesi, Samsunspor Basketbol Yönetim Kurulu Üyesi, Türk Kızılayı Samsun Şubesi eski Yönetim Kurulu Üyesi, Samsun Genç İş İnsanları Derneği (SAMGİAD) Üyesi, Çerkes İş İnsanları Genel Sekreteri, Gençlik Laboratuvarı Derneği Danışma Kurulu Üyesi’dir. Ayriyeten, pek çok televizyon kanalında, moderatörlük ve sunuculuk yapmıştır.

Bunca kültürel etkinliğe nasıl zaman ayırdığını sorduğumda, sosyalleşmeyi çok sevdiği şeklinde yanıtlıyor beni. Küçüklüğünden beri Çerkes Dernekleri’nde büyüyüp yetiştiğini belirtiyor ve bana şu açıklamada bulunuyor:

“Samsun Çerkes Derneği’nde, Başkanlık yaptım. Çerkes İş İnsanları Derneği kurulduğundan beri, Genel Sekreterlik görevini üstleniyorum. Samsun Çerkes Kafkas Vakfı’nı kurduk ve ben bizzat mütevelli heyetindeyim. Samsunspor Yönetim Kurulu Üyesiyim. Eğitim ve spor branşlarında başkan yardımcısıyım. 17 Haziran’da yapılan seçimle birlikte, Samsunspor Basketbol’da, yönetim kurulunda görevlerim var. Yönetim Kurulu Üyeliğimle, Samsunspor Akademi’ye de yabancı dil alanında, destek oluyorum. Samsun Genç İş İnsanları Derneği, Orta Karadeniz Sağlık Turizm Derneği gibi birçok sivil toplum kuruluşunda aktif görevlerim var.”     

Elmas Ebru Köksal ile evli olan Sedat Uygun, Abrek Tlepş ve Neris Nalmes isminde, biri erkek biri kız olmak üzere iki çocuk babasıdır.

Farkında olmaksızın İngilizce’nin günlük yaşantımıza girdiği tespitinde bulunan Sedat Uygun, İngilizce telaffuzları da aynı şekilde farkında olmadan öğrendiğimiz görüşündedir. Kuralı en az olan dillerden birinin İngilizce olduğunu ileri süren Sedat Uygun, bana şunları aktarıyor:

“İngilizce, Türkçe’ye kıyasla, çok sınırlı ve kalıpları olan bir dildir. Dolayısıyla, çok rahat öğrenilecek bir dildir.”    

Böylesine mütevazı bir kişiyle sohbet etmek ve bu sohbeti siz Maraş Gündem Gazetesi okurlarıyla paylaşmak, benim için muhteşem bir deneyim oldu. Doğru zamanda, doğru yerde bulunmuş olsam gerek.

Sedat Uygun’la tanışmam babında bana referans olan ADİGE Kültür Derneği Kurucu Başkanı ve Proje Koordinatörü Kadir Çemışo’ya da ayrıca teşekkür etmek isterim.  

Dipnot: Mütevazılığınıza hayran kaldım, Üstadım!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Esat BEŞER Arşivi