Olumlu Düşünce ve Empati

Olumlu Düşünce, başlı başına bir düşünce tarzıdır ve Doğu Felsefesi’nin ana kaynağıdır.    

Olumlu Düşünce, olumsuzluklara razı olmamaktır. Her koşulda yapılabilecek iyi bir şeyin olduğuna inanmaktır.

Böylece, Olumlu Düşünce, yaşamımızı olumlu yönde etkilemektedir.

Nasıl düşünürsek, o şekilde karşılık buluruz. Olumlu düşünürsek, olumlulukla; olumsuz düşünürsek, olumsuzlukla karşılaşırız.

Olumlu Düşünce ile birlikte beyin gücü, verim artırıcı bir etkendir. Böyle kabul edilmektedir.

Çevremizdeki insanlarla iletişim kurarken, değerlendirmede ve öneride bulunmaktayız. Yoklamaktayız. Yorum yapmaktayız. Bu süreçleri sıklıkla kullanmaktayız.

Farkında mıyız?

İnsanlara yaklaşımımız, onları anlamamıza bağlıdır. Ki; bu tavır, toplumsal ilişkimizin temel taşlarından birisidir.

İnsan doğasına ilişkin bilgiler, eğer daha tatmin edici olsaydı, şüphesiz; insanlar, bir arada daha kolayca yaşarlardı. Böylecene, toplumsal sorunların önüne geçilebilirdi. Zira bu sorunlar, çoğunlukla, birbirimizi anlayamadığımızdan kaynaklanmaktadır.

Empati

Empati, karşımızdakilerin duygu ve düşüncelerini anlayabilmektir. Kendimizi karşımızdakilerin yerine koyabilmektir. Olayları onların bakış açısından görebilmektir.

Empati içerisinde iletişim yaklaşımı, önce karşımızdakileri anlama; daha sonra, anlaşılmaya çalışma içeriklidir.

Empati içerisinde iletişim yaklaşımında önemli olan karşımızdaki insanların değer yargılarını algılamaya çalışmaktır.

Nitelikli bir muhabir de aynı şekilde habere konu olan kişiyle veya kişilerle empati içerisinde bir bağ kurmaktadır. Ki; böyle bir empati, muhabiri yalan, yanlış ve eksik haberden koruyacaktır. Bilerek veya bilmeyerek, muhabirin habere konu olan kişiye veya kişilere zarar vermesini de engelleyecektir.

OMÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serkan Şen, araştırma yazıma ilişkin bana özel açıklamada bulundu.

Bencilce bir yaşam tarzının, insanlıkla uyuşmayan bir davranış türünün önünü almak için bireyin hayata geçirebileceği en sağlıklı tutumlarından birisinin empati olduğunu açıklayan Prof. Dr. Serkan Şen, şu tespitte bulundu: "Empatiden yoksun kalındığı takdirde, dünyanın kendi etrafında döndüğünü zanneden bireylerden ibaret toplumsal yapıyla karşı karşıya kalırız."

Prof. Dr. Şen, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Başkalarının hakkını da gözeten bir yaklaşımla benliğini donatmış nesiller sayesinde, Türk milleti, geleceğe yürüyüşünü sağlıklı bir biçimde gerçekleştirebilecektir. Bunu başarabilecektir."

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Esat BEŞER Arşivi