KON-TİKİ & HEYERDAHL

 

Kon-Tiki, Thor Heyerdahl ve arkadaşlarının 1947 yılında Güney Amerika'nın batı kıyılarından Tahiti'nin doğusundaki adalara yaptıkları yolculukta kullandıkları saldır.

Ki; Kon-Tiki, bugün Norveç'in başkenti Oslo'da aynı isimle anılan müzede sergilenmektedir.

Kon-Tiki ayrıca, Heyerdahl'ın dünyaca ünlü kitabının adıdır.

Amerika'da yaşayan insanların, eski çağlarda, okyanusu salla geçip, Polinezya'da koloniler kurmuş olabileceği düşüncesini kanıtlamak isteyen Heyerdahl, Peru’da yetişen balsa ağacı kütüklerinden kendi yaptığı ve efsanevi İnka Tanrısı Kon-Tiki adını verdiği salla 4 bin 300 millik yolu 101 günde almayı başarmıştır.

THOR HEYERDAHL

Norveçli arkeolog, antropolog ve kâşif Heyerdahl, Oslo Üniversitesi'nde son sınıf öğrencisiyken zooloji çalışmaları yapmak üzere, Büyük Okyanus'taki Markiz Adaları'na gitmiştir ve burada Polinezyalıların destanlarını, dillerini ve taş işleme yöntemlerini incelemiştir.

Keza, bu adalara ilk insanların İnkalar devrinden önce deniz yoluyla Peru'dan gelmiş olabileceği sonucuna varan Heyerdahl, eski halkların göçlerinde deniz yolculuğunun önemli rol oynadığını ileri süren bir teori ortaya atmıştır ve teorisinin doğruluğunu denemek üzere, Kon-Tiki adını verdiği ve kendi yaptığı salla, Peru kıyılarından yola çıkmıştır. Daha sonra, papirüsten yapılmış bir tekneyle, Fas'tan yola çıkarak, Güney Amerika'ya varmak istemiştir. Böylelikle, eski devirlerde bu tür bir yolculuğun yapılıp yapılamayacağını kanıtlamak istemiştir. Ne var ki; teknesi bir süre sonra suya dayanamayıp yolculuğunu yarıda kesmek zorunda kalan Norveçli bilim adamı, 1970 yılında bir başka teknesiyle yolculuğunu başarıyla tamamlamıştır.

BANA HATIRLATTIĞI FABL

Karıncaya demişler “Bu dağa tırmanmaya senin ömrün yetmez.” Karınca ise, şu şekilde yanıtlamış: “En azından bu uğurda, bu yolda ölürüm.”

thor_heyerdahl.jpg_kon-tiki_museum,_oslo,_norway_scandinavia.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Esat BEŞER Arşivi