Ak Parti’nin Merkez İle Sınavı

Ak Parti Kahramanmaraş merkez olarak aldığı oy yüzdesine baktığımızda Türkiye’de en büyük desteği veren kent durumundadır.

23. dönem Milletvekili seçimlerine kadar merkez TBMM’de kendini temsil eden isimleri görmüştü. 24. Döneme baktığımızda merkezi temsil eden isimlerin hiçbirinin merkez ile bağının ve bağlantısının olmadığını üzülerek gördük ve tecrübe ettik.

25. dönem milletvekili seçimleri için geriye sayım başladı. Kahramanmaraş seçmen ağırlığı noktasında iki metropol ilçe oyların neredeyse % 60’ına sahiptir. Aday belirlemede sadece kafa kağıdında Kahramanmaraş doğumlu isimlerle liste yapılırsa, Ak Parti’nin Türkiye birinciliği arzusu hiç gerçeğe dönüşmez.

Bakan olacak ve şehre katkı yapacak bir iki isme seçmen itiraz etmez belki. Ancak 24. Dönemde olduğu gibi bir tablo ile de seçmenin karşısına çakırlarsa Büyükşehir seçimlerinde aldığı oyu ancak alabilirler. Bu da en fazla 5 milletvekilliği demektir.

Bölgecilik yapılmasını doğru bulmam. Ancak vatandaşın sorunlarını dinleyecek, hafta sonlarını seçim bölgesinde geçirecek, vatandaşın dertleriyle ilgilenecek isimlerin olmasını da arzu eder, isteriz. Bir gazeteci olarak Ak Parti listesinde Milletvekili olan ve günü yakında bitecek bir isim ile daha henüz tanışıklığımız bile olmamıştır.

Kahramanmaraş’ta benim ile dahi bu güne kadar tanışıklığı olmayan, parti toplantılarında nasılsınız diye hal hatırımızı sormamış bir ismin milletvekili olarak Kahramanmaraş’a verdiği nedir? Ne olacaktır? Bu güne kadar ne vermiştir?

24. dönem olarak siyasi bir karne çıkartacak olsak, Ak Parti Grup başkanvekili Mahir Ünal’ın çabalarını bir tarafa koyacak olursak aklıma sadece Milletvekili Sıtkı Güvenç’in şehre sürekli geliş ve gidişlerini görüyorum. Yanlış anlaşılmasın milletvekilleri hizmet etmedi diyemem, bu kente gelen hizmetler var. Ben meseleye merkez noktasında baktığımda her hafta iki üç milletvekilini Kahramanmaraş’ta görmek istiyorum. Düğün ve cenazelerde görmek istiyorum. Trabzon caddesinde yürürken görmek ve konuşmak istiyorum. Adamın bu şehirde geldiğinde kalacak bir evi yok ise doğal olarak geliş ve gidişleri de az olacaktır.

**

TBMM’de grubu bulunan siyasi partilere baktığımda aday adaylık noktasında ilginin Ak Parti, MHP ve CHP’de olduğunu görüyorum.

MHP ve CHP aday belirleme yöntemini Genel Merkez yoklaması şeklinde değil de delege seçimleriyle yapıyor olsalardı, çok daha fazla hareket olurdu.

MHP Teşkilat seçimlerinde gösterdiği demokrasi örneğini milletvekili aday belirleme noktasında sanırım gösteremeyecek. Adayları Genel Merkez belirleyecek. Seçmende karşılığı olan isimleri belirler ve iyi bir seçim kampanyası yürütürlerse Ak parti de aday belirlemede hatalar yaparsa MHP Milletvekili sayısını artırabilir.

CHP için ise öyle iki milletvekili çıkartacak bir ortamı görmüyorum. Ön seçim yapılmaz ise ve seçmenin kabul görmediği bir isim ile de yola çıkarsa mevcut bir milletvekilini de çıkartması zor görünüyor. Çünkü BDP seçimlere parti olarak giriyor. CHP’ye kayacak bazı oyların bu partiye kayacağını gözlemleyebiliyoruz.

Burada bir diğer hususu da belirtmeden geçmek istemiyorum. Bu da cemaat gerçeğidir. Cemaatin Kahramanmaraş’ta çok güçlü olduğunu biliyoruz. Seçime % 5 etki etmesi Ak Parti’de ciddi oy kaybı getirir. Bu da bir milletvekilinin belki de eksilmesi demektir. Ak Parti bunu geriletebilmesi için de yerel ağırlıkları olan isimleri listesine alırsa ancak başarılı olur. Bunu da özellikle hatırlatmak isterim.

**

Büyük fotoğrafı tamamen görebilmemiz için daha zamana ihtiyacımız vardır. Partilerin isimlerinin ortaya çıkması, adayların belirlenmesi sonrasında yapacağımız analizler ve yorumlar çok daha önem arz edecektir. Bu gün için meseleye küçük ayrıntıları öne çıkartarak yaklaştık.

7 Haziran seçimlerinin ülkemize ve milletimize hayırlar getirmesini dileriz…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet TAŞ Arşivi