Seçimlerde son dönemece girilirken

İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Mersin, Bursa gibi büyükşehirlerde kıyasıya rekabetin yaşandığını görüyoruz. Çünkü İstanbul’u alan Türkiye’yi alır sözünün sahibi 20 yıldır ülkemizi yönetiyor. Konuya bu açıdan baktığımızda İstanbul, Ankara ve İzmir seçimleri büyük önem arz ediyor.

Depremin vurduğu şehirlere baktığımızda Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya ve Hatay illerinde durum belli gibi. Hatay’da CHP adayı mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın seçimi kaybedeceğine yönelik yaygın bir kanaatin oluştuğunu gözlemleyebiliyoruz. Diğer deprem şehirlerinde ise Ak Parti’nin oy kaybı yaşasa bile rahat rahat seçimi kazanacağını tahmin ediyorum. Kahramanmaraş’a gelince; Ak Parti 2019 seçimlerini sanıyorum % 67 gibi bir rakamla kazanmıştı. 14 Mayıs 2023 yılında yapılan seçimlerde seçmen sayısı neredeyse birebir aynı olmasına rağmen bir önceki seçime göre 100 bin civarında oy kaybı yaşamış Milletvekili sayısı 6’dan 5’e inmişti.

Bu sayısal rakamlar ışığında 31 Mart seçimlerine baktığımda; Pazarcık, Türkoğlu, Göksun ilçelerinde güçlü rakipleri sahadan edindiğimiz izlenimlerle görebiliyoruz. Bu üç ilçede seçimlerin oldukça zorlu geçeceğini tahmin ediyorum.

Çağlayancerit, Ekinözü ve Nurhakilçelerimizde ise Cumhur İttifakının diğer ortağı olan MHP adayları seçmenden oy isteyecekler. Bu üç ilçede de farklı senaryoları konuşabiliriz. Ancak açık ifade etmem gerekirse bu üç ilçede de başkanlık seçimi çantada keklik değildir.

Metropol ilçelerimiz olan Onikişubat ve Dulkadiroğlu ilçelerinde de Ak Parti’nin diğer ilçelerde olduğu gibi rakibi Yeniden Refah Partili Belediye Başkan adaylarıdır.

Şu anda hatırladığım kadarıyla Büyükşehir Belediye Meclisinde Cumhur İttifakı üyesi olmayan Meclis üyesi sayısının 5 olduğudur. Ama 31 Mart seçimlerinde tablonun bu şekilde olmayacağını hepimiz gözlemleyebiliyoruz. Sayısal çoğunluk Belediyeyi kazanan partide olsa bile Büyükşehir Meclis toplantılarında çok sesli bir görünüm göreceğimiz şimdiden belli gibi.

Ak Parti’nin Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanacağı bariz bir şekilde bellidir. Aradaki fark çok büyüktür. Muhalefet hepsi tek bir isim üzerinde anlaşarak seçime girilmiş olsaydı belki bir umut olabilirdi. Ancak Ak Parti’nin alacağı oy yüzdesinin 14 Mayıs Milletvekili seçimlerindeki aldığı oy yüzdesinden (Ak Parti-MHP %64) daha fazla olacağını tahmin etmiyorum. Belki toplam rakamında altında olabilir. Bunu tam kestirebilmemiz için son birkaç güne bakmamız gerekecek.

Seçime giren Muhalefet Partilerine baktığımızda il genelinde Belediye Meclis üyesi çıkartabilmesi için kullanılan oy’un % 10’u kadar oy alan parti meclis üyesi çıkartacak. Bu durumda Ak Parti, YRP, CHP, İyi Parti ve SP’nin çıkartabileceklerini tahmin ediyorum. Bu partilerden ne kadar üye büyükşehir meclis üyesi olur bunu tahmin edemiyorum. Ama birçok ilçede muhalif partiler üye çıkartır ve renkli görüntüler gelecek dönemde yaşanır diye düşünüyorum.

31 Mart seçimlerinin ülkemize huzur ve sevgi getirmesini diliyor, seçime katılan adaylara başarılar diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet TAŞ Arşivi