Belediye Başkanlarımız ve akılda kalanlar

BELEDİYE BAŞKANI HACI ALİ ÖZAL (1984-1989)

Mesleğe başlayalı 42 yıl olmuş. Bazen eski günlere giderim. Kahramanmaraş’ta hafızamda yer edinen isimleri hatırlamaya çalışırım. Bu yazıda Hafızamda not düşülen isimleri ve olayları yazmaya çalışacağım.

Bunları yazarken hiçbir ismi zan altında bırakmak niyetinde değilim, ama sürçü lisan olursa da affola!...

1984 Belediye Başkanlığını kazanan Anavatan Partili Hacı Ali Özal gerçekten Allah adamı saf ve samimi bir insandı. Başkanın bu saflığından faydalanan Belediye Meclis Üyeleri ve Daire Müdürleri tanırım. Hepsi mazide kaldı. Günahı ve sevabı kendilerine!...

O yıllarda Binevler gecekondu önleme bölgesi ve şehrin batı tarafında verilen arsalar, kooperatifler v.s. Belediyemizde her müdürlük kooperatif kurarak binalar diktiler. Allah var hiç şaibe duymadım. Bir çok insan ev sahibi oldu. Bunlar olurken şehirde batıya kaydı. O yıllarda 5 nolu gecekondu önleme bölgesi oluşturuldu. 200 metrekare arsalar satışa çıkartıldı. Keşke o yıllarda bu arsalar 200 değil de 500 olarak dağıtılsaymış belki de kentin en iyi villa tipi evler ortaya çıkarmış. Yıllar sonra oralarda apartmanlaşma furyasından nasibini aldı. Şimdiki görüntüsünü sevmedim. Eskiden daha iyiydi.

Hacı Ali Özal dolu dolu bir beş yıl geçirdi. Batıda yeni bir şehir doğdu. Ama planlama sağlıklı değildi. Eğri büğrü kimi yer dar kimi yerde geniş cadde ve sokakların başlangıcı o yıllardır.

Oysa o yıllarda iyi bir imar planı ile şimdikinden daha modern bir Onikişubat ortaya çıkabilirdi.

O bölgede bulunan yeşil alanlar hoyratça kullanıldı. İmar tadilatlarıyla şimdiki Onikişubat Bölgesi kaçırılmış kız çeyizi görüntüsü aldı.

Gerek o dönemde ve gerekse de daha sonraki yıllarda imar katliamı ile ilgili köşe yazılarımda Belediye Meclis toplantılarında konuştum yazdım ama bir yere kadar…

Her şeye rağmen Hacı Ali Özal Kahramanmaraş’ta modern şehircilik noktasında çok güzel hizmet verdi.

Onun döneminde şehir alt yapısına yatırım yapıldı. Kenar mahalleler o sayede düzenli suya kavuştu. Yollar yapıldı.

O dönemin eleştirecek konuları da var tabii. En başta yukarıda ifade ettiğim gibi imar plan tadilatları ile şehir de yeni şehirde yollar yılan eğrisi görünümü o dönemde başladı ve devamı da öyle geldi.

Merhum cumhurbaşkanı Turgut Özal ile aynı soyadını taşıyor olması kimi zamanlarda kent için artı puan kazandırdı. Nitekim o yıllarda alt yapı hizmetleri konusunda şehir Gaziantep ve Malatya ile yarışır durumdaydı.

Biraz öngörü ve geleceğe yatırım noktasında bu imkanlar daha da iyileştirilirdi. Sanırım bu da tecrübesizlik ve parti içi rekabet sonucu da olabilir.

Nitekim Belediye Başkanı Hacı Ali Özal ile Anavatan Partisi İl ve İlçe teşkilatları çoğu zaman çatışma yaşadılar. Bunlar olmasaydı belki bugün şehir birkaç adım daha önde olabilirdi.

Hoş sada bırakacak konuları yazdım. Hacı Ali Özal ile çok çatışmamızda olmuştur. Eleştirilerim kente dairdi. Ama iyi de bir dostluğumuz vardı. Allah sağlıklı ömürler versin…

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet TAŞ Arşivi