Işsizlik ve Devletin Üretim Politikası

Ülkemizde birkaç yıl öncesine kadar insanlar Devlet kapısında iş arama umudu içindeydi. Sırf bu sebepten dolayı siyasi partilerde ?simsarlar? türemişti.

 

57. Hükümet döneminde, o dönemin Başbakanı merhum Bülent Ecevit memur ve personel alımında yasa degişiklikleri yaptı.

 

Hükümet bu yasa degişikliklerinden sonra iş kurmak isteyen vatandaşlara da daha önce ki dönemlerde faaliyete geçirilen Sosyal Dayanışma Fonu bünyesinde ?SRAP?ı hayata geçirdi. Ben böyle hatırlıyorum.

 

Önce yabancı fonlar sonra da Türkiye kendi öz kaynaklarıyla iş kurmak yada küçük çaplı kurdugu işe biraz sermaye bulabilmek amacıyla rakamı küçük ama bireysel olarak, küçük üretim odaklı işyerlerinin doguşuna katkı yaptı bu proje.

 

Önceleri Sosyal Riski Azaltma Projesi orman köylerimizde ve dag köylerimizde vatandaşlara koyun, keçi, inek gibi alımlarda destek verdi.

 

şimdi en büyük kentlere kadar SRAP projesinden maddi imkan alarak küçük bir işyeri açma umutları ortaya çıktı.

 

Dün böyle bir güzelligi birlikte yaşadık.

 

Işyerinin açılışında konuşan Vali Niyazi Tanılır; ?vatandaşların bizden iş talepleri oluyor. Devlet kapısında işçi istihdamı yok denecek kadar az, bizden iş talep edenlere Sosyal Riski Azaltma Projesi kapsamında maddi destek çıkalım, siz kendi işinizi kurun dedigimizde yok lafını sıkça duyuyoruz. Gençlerimiz üzerindeki bu korkaklıgı atmalıdırlar?

 

Evet? Sayın Valinin ifade ettigi sözler üç aşagı üç yukarı böyleydi.

 

Ülkemizde artık Devlet Kapısı iş kapısı olmaktan çıkmıştır.

 

Yetişen nesil mutlaka kolunda bir bilezik bulundurmak zorundadır. Bilezigi olmayan genç hiçbir zaman iş bulamayacak olan işsiz demektir.

 

Hanımlar, beyler; kız yada erkek çocuklarınızı okul dışında mesleki organizasyonlara mutlaka yönlendirmelisiniz.

 

Üniversiteyi bitirmiş yüz binlerce işsiz gencimizin sokakta boş gezdigini hesaba katacak olursak, meseleyi üniversite bitirme noktasına getirip baglamayalım.

 

Hükümet her şeyi üretim ve ihracata odaklayan bir ekonomik anlayış geliştiriyor. Dünya da da geçerli ve kabul gören anlayış budur.

 

Az maliyetle iyi ve kaliteli ürünler ortaya koymak.

 

Kahramanmaraş"ın el sanatları bunun için biçilmiş bir kaftandır.

 

Vali Sayın Tanılır; Turizm noktasında yaptıgı açılıma benzer bir açılımı da el sanatları için yaparsa umarım SRAP destekli iyi ürünler ortaya çıkarak, bunların ihracatı mümkün olur diye düşünüyorum.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet TAŞ Arşivi