Abdulbaki GÜNIŞIĞI

Abdulbaki GÜNIŞIĞI

Hasta Doktoru Dövünce!..

Bu güne kadar, haberlerde bazı hasta ve hasta yakınlarının doktorlara ve hastahane çalışanlarına saldırmasını ve hastahanedeki kamu mallarına zarar vermesini hep kınadım. Doktorlara yapılan bu yanlış tutumun asla yanında olmadım. Hastahane çalışanlarının umursamazlığına dayanamayanlar, doktorun saygısız tavırlarına dayanamayan bazı hasta ve yakınlarının bu aşırı tepkileri ise daima kınanması gereken bir hal olarak kalacaktır bende.

    Hasta ve hasta yakınları bu hale nasıl ve neden gelir diye hiç düşünenler olmuşmudur ? Bilmiyorum. Fakat bazı zaman ve yerde insanların tahammülsüzlükleri, doktorların umursamazlığı ve ilgisizliği bardağı taşıran son damla olabiliyor. O bakımdan böyle durumlarda meseleyi tam olarak öğrenmeden, hasta ve doktor hakkında hüküm vermemek lazım. Gene de doktora saldırmak asla doğru değildir. Hakkınızı medeni bir şekilde aramak ve devlet malına zarar vermeyi aklınızdan dahi geçirmemeniz gerekir. Çünkü kamu malı, hepimizi malı olup, doktorun öz malı değildir. Hastahane çalışanlarının da malı değildir.

   Hasta olan kişiler, ilgi ve alaka beklerler. Sabırsızlık gösterebilirler. Tıp eğitimi sırasında bu ruhi eğitimin doktorlara verildiğini tahmin ediyorum. Bu gün saat 19.20 de yörükselim hastahanesi acil servisine gittim. Birkaç gün önceden sabah yürüyüşü yaptığım sırada terledim ve tek kat giysili olduğum içinde üşüdüğümü hissettim. Aradan geçen günlerde bu durum birkaç kere tekrar etti ve sonunda bu gün göğsümde iç kaşınma ve öksürük ile ağzıma iltihaplar gelmeye başlayınca soğuk algınlığı geçirdiğimi ve kronik alerjik sinüzit hastası olduğum için de daha fazla iltihaplanma olmadan iltihap kurutucu bir ilaç yazdırmak istedim.

    Buraya kadar insiyatif bende idi. Acil servise başvurduğumda, dışarıdan bir dosya getirmem istendi, dosyayı getirdiğim kişi, soğuk algınlığı geçirdiğimi söyleyince önce doktora bir görünün öyle kayıt yapayım dedi. Doktor hanıma göründüm, yüzüme dahi bakmadan, asansöre binin iki kat aşağı inin ve orada kovid personelimiz var sizden örnek alsınlar dedi. Aşağı indim ve dediğini yaptırıp tekrar doktorun yanına uğrayarak, dediğiniz yapıldı fakat ben ilaç alamadım dedim. Doktor hanım o halde tekrar aşağı inin ve doktor istediğinizi söyleyin, gelen doktora muayene olup size ilaç yazsın deyince, madem aşağı gittiğimde doktor isteyecektim, size soğuk algınlığını geçirdiğimi ve öksürünce iltihap geldiğini söylememe rağmen neden o zaman söylemediniz de beni bu yaşımda aşağıda doktor olmadığını bildiğiniz halde tekrar aşağı gönderiyorsunuz dedim. Gayet pişkin bir şekilde başka yolunuz yok dedi. Bende vazgeçtim hanım efendi sizden bize bir fayda gelmeyeceği aşikar oldu, o halde bende gidip bu halimi devletime arz edeyim dedim. Doktor hanımın son sözü istediğiniz yere arz ediniz oldu.

    65 yaşıma kadar çok nadir hasta oldum ve hastahaneye gittim. Bundan yirmi sene önceleri doktorların bize olan ilgisizliği ve hastahane çalışanlarının cahilce hareketlerini hep hatırlarım. Oysa son yirmi yılda hastahanelere ne zaman gittim ise, ilgi ve alaka gördüm böyle soğuk, baştan savan, insanın yüzüne dahi bakmayan ve ne haliniz var ise görün tavrını hiç görmedim.

    Doktorlar hakkındaki olumlu görüşüm asla değişmez. Fakat bana yapılan bu saygısızca tavrı da asla unutmayacağım. Buradan ilgililer var ise, yazdığım saatlerde bana umursuzca davranan, benim kendimi değersiz ve sahipsiz hissetmeme sebeb olan hanım doktor dan da şikayetçiyim. Bu nöbetçi doktor hanımın nastalara olan bu yanlış tavrını kınıyor ve gereken ikazın yapılmasını istirham ediyorum. 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdulbaki GÜNIŞIĞI Arşivi