Abdulbaki GÜNIŞIĞI

Abdulbaki GÜNIŞIĞI

Maraşımız Çağ Atlamış ta Haberimiz Yok

Bu gün yürüyüş yapmak için çarşıya çıktığımda, bazı dükkanların camında hapynewyear ve bu yazının altında merrychristmas yazıyordu.

Bu ve buna benzer yazılar ile noeli kutlayan Müslümanlar bu tür yazılar ile ilimizde yaşayan Hristiyan vatandaşların noellerinimi kutluyorlar. İnsani bir hareket olarak şehrimizde yaşayan Hristiyanlar var ve bunlar kendini yalnız hissetmesin diye bu sözler ve üstelik İngilizce olarak dükkanların camlarına yazılıyormu diye düşünüyorum.

Maraşımızda son yıllarda açılan bütün işyerlerine ve apartman sitelerine verilen İngilizce ve benzeri batı menşeeli dillerden adlar, şehrimizin Türkçe dışında birkaç dil konuşan insanlar ile dolu olduğu izlenimini veriyor. Şehrimiz çağ atlamış, her kes en az iki dil biliyor olmalı ki bu kadar yaygın yabancı adlar veriliyor. Her kesin çağ atladığı maraşımızda ben ve benim gibi birkaç dinozor tek dil biliyor galiba ki bu yapılanlara hayretler ile bakıyoruz. Ayrıca gizli veya açık bir çok Hristiyan da olmalı diye düşünüyorum. Ne demiş Hz. Allah kuranı keriminde, kişi sevdiği ile beraberdir. Her kim kime ve neye benzemek için çırpınıyor ise biz onu onlara benzetiriz diyende Cenabı Hak.

     Her Hristiyan yılbaşısı geldiğinde, camlarımız , vitrinlerimiz Hristiyan noelini kutlayan yazı ve görüntüler ile süslenmeye başlayalı epey vakit oldu. Son zamanlarda sayılarının hızla arttığını düşündüğüm Hristiyanlığa meyilli insanlarımız artık kendini gizlemeye ihtiyaç duymayacak cürete sahip oldular diye düşünüyorum. Sadece ve sadece noel de kesilmek ve yenilmek üzere yetiştirilen hindilerde arzı endam etmeye başladı.

     En azından üç dil konuşan maraşımızın bu yönünü ortaya koyan apt adlarımız, işyeri adlarımız yanında en az iki dinli olduğunu gösteren bu chiristmas yazıları ve amblemleri bize Osmanlı dönemini hatırlatıyor. Eskiden sadece hristiyan mahallelerinde kutlanan noel artık karışık yaşadığımız bu günlerde her yerde kendini göstermeye başladı. Bakmayın siz adlarının Ahmet, Mehmet, haticev.s olduğuna, her kes tercihini bile isteye ortaya koyduğuna göre , yetkililerimizin de bu işleri resmi bir kanala oturtması zamanı gelmiştir diye düşünüyorum. En yakın zamanda var ise eski bir kilise , yok ise en kısa zamanda ibadetlerini rahatça yapabilecekleri bir kilisenin en çok hangi mezhep mensubu var ise onların arzusuna göre yapılmasına ön ayak olmalıdırlar.

    Her Hristiyan noelinde yazmış olduğum gibi, bu yılbaşında hindi yemeyi adet haline getirmiş hemşehrilerimi ikaz etmek istiyorum. Alacakları hindinin hangi mezhebe mensup olduğu önemlidir. Hindi kesenler protestan, hindide Katolik ise dini bir sıkıntı olabilir. O halde yapılması gereken iş, hindi alır iken satıcısına mezhebinide sorup almalarını tavsiye ediyorum.

   Bu aradaislama düşmanlıklarını gizlemek içingüya  Türk milliyetçisi geçinen çok akılılara da bir tavsiyem var. Son beş yıldır birileri bize noeli kutlatmak için, yahu noel adını kullanmağa ne gerek var, oysa bizim atalarımız binlerce yıl evvel taa Sibirya bozkırlarında yaşar iken nardoğan adında bir gün dönümü bayramı kutlarlardı. Hristiyanlar onu bizden çalıp adını noel koymuşlar. Oysa bu bayram Türk milletinindir, o halde bizim olanı biz kendi adımız ile kutlayalım demek istiyorlar.

    Bu iddia sahiplerine inananlar var ise, nardoğan veya narduğan adının etimolojik açıklamasını yapmak istemiyorum. Tek diyeceğim bahane aramanıza gerek yok. Türk milleti, her dinin mensubunun hürriyet içinde kendi inançları neyi gerektiriyor ise öyle yaşamasına ve ibadet etmesine binlerce yıldır olduğu gibi gene en geniş müsamahayı gösterecektir. Kendinizi kandırarak, bizi de kandırdığınızı düşünerek, hindilerinizi noel adını kullanmak yerine, nardoğan günü hindisi diyerek afiyet ile yiyebilirsiniz. Nardoğanınız kutlu olsun.  Her şey Rabbimin rızası içindir.  Vesselam

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdulbaki GÜNIŞIĞI Arşivi